Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almacukor: magyarok alkották meg a legújabb természetes édesítőszert!

default user icon
MME
Közel egy évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, mely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, és nem utolsó sorban kellemes ízélményt nyújt.

„Sok évvel ezelőtt Franciaországban meséltek nekem a szőlőből természetes úton kivont édesítőről, ami azért keltette fel az érdeklődésem, mert magas az L fruktóz tartalma. Később kiderült, hogy az almáé még magasabb, ezért elkezdtük kutatni: miként tudnánk természetes almacukrot készíteni. Közel egy évtizedre volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes eljárást, a legsokoldalúbb felhasználáshoz szükséges állagot, valamint a legkiválóbb ízélményt. Tudomásunk szerint ez a világon senkinek sem sikerült, ezért roppant büszkék vagyunk az almacukorra” – monda Antalicz Miklós, a az almacukrot gyártó Dia-Wellness Kft. tulajdonosa.

Hosszú évek óta köztudott, hogy a finomított fehércukor nem tesz jót az egészségnek, mindenekelőtt azért, mert gyorsan és nagymértékben emeli a vércukorszintet.

„A gyakori inzulinszint-ingadozás az éhségérzet egyik legfőbb befolyásoló tényezője. Nagyjából egyenletesen kell tartani az inzulinszintünket a nap folyamán – ezért is ajánlják a szakemberek a napi 5-6-szori étkezést – mellyel elkerülhető a hirtelen ránk törő farkaséhség és a hasnyálmirigy kimerülése. Ezáltal kisebb az esély az elhízásra és jelentősen csökkenhet a cukorbetegség kockázata. Mivel a fehér cukornak nagyon magas a glikémiás indexe, érdemes olyan alternatív édesítőszert keresni, amely természetes eredetű, és nem vált ki nagy inzulinválaszt. Az almacukorszirup éppen ilyen, melynek legfőbb alkotóeleme az L fruktóz, ez adja pozitív hatásainak gerincét. Fruktóz és fruktóz között is óriási a különbség. Nem mindegy, hogy laboratóriumi körülmények között, mesterségesen előállított fruktózról vagy pedig egy természetes anyagból, jelen esetben almából kivont gyümölcscukorról beszélünk. Kémiailag és élettanilag sem ugyanaz a hatása a kétféle fruktóznak. Egészségtudatos emberek számára kiváló megoldás lehet az ételek édesítésére. Inzulinos - úgynevezett egyes típusú - cukorbetegnek nem javaslom, de egy életmóddal, diétával karban tartott vagy alacsony dózisú gyógyszeres kezelést igénylő diabétesz esetén beilleszthető az étrendbe, azzal a feltétellel, hogy bele kell számolni az előírt napi szénhidrát- kalóriamennyiségbe, hiszen az almacukor nem energia- és szénhidrátmentes” – hangsúlyozta Szarka Dorottya dietetikus.

Az almacukorszirup édessége körülbelül a mézhez hasonló, és mindenféle élelmiszer édesítésére alkalmas.

„Kiválóan alkalmas a kávé ízesítéséhez, süteménysütéshez, ételek, saláták, stb. édesítésére, turmixkészítéshez – lényegében bármilyen receptúrába beleilleszthető. Sütéshez-főzéshez 99%-ban ugyanúgy használható, mint a répacukor. Arra kell figyelni, hogy mivel folyékony állagú, ezért ha van folyadék a receptben, akkor abból kevesebbet kell beletenni. Egyetlen esetben nem működik az almacukor, amikor például habcsók készítésekor a felvert tojásfehérjét szárítani szeretnénk, mert az almacukor képtelen kiszáradni. Viszont ugyanez a tulajdonsága nagyon pozitív, amikor piskótába tesszük, ugyanis nem szárad ki a tészta, hanem finom puha marad” – emelte ki Gangel András termékfejlesztő.

ERITRIT, XILIT, FRUKTÓZ ÉS STEVIA - VÉGIGKÓSTOLTUK ÉS TESZTELTÜK A CUKORPÓTLÓKAT >>> 
EZT EDD, NE A CUKROT! TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZEREK 1.RÉSZ: A NYÍRFACUKOR >>> 
TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZEREK 2.RÉSZ: 4+1 DOLOG, AMIT SZTÍVIÁRÓL FELTÉTLENÜL TUDNOD KELL! >>> 
TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZEREK 3.RÉSZ: 4 FONTOS TÉNY AZ ERITRITRŐL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss