Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyar ételektől borzonganak a külföldiek - Budapestre ért a Bizarr ételek sorozat

default user icon
MME
Budapestre érkezett Andrew Zimmern Bizarr ételek: a finomságok földjén című sorozata, így most a világ minden táján megismerik a lángost, a paprikás csirkét a töltött káposztát és a somlói galuskát.

Andrew Zimmern számos változatot és évadot forgatott már a sorozatából, a Bizarr ételek: a finomságok földjén 4. szezonjában pedig Budapestre is ellátogatott. Az epizód ma 17:30-kor lesz látható a Travel Channelen. A műsorvezető szinte minden magyar kulináris jellegzetességet megkóstol, és röviden bemutatja fővárosunk néhány nevezetességét is.

Ami egyesek számára bizarr, az adott országban nemzeti jellegzetesség. Ebben az új évadban Andrew Magyarországra is ellátogat, hogy megismerje többek közt a paprikás csirkét, a lángost és a kürtős kalácsot. Ezekben az ételekben számunkra semmi furcsa nincs, de a műsorvezető (és közel 130 ország nézői is, ahol fut a sorozat) kíváncsian méregeti az ismeretlen finomságokat.

Felmegy a Budai Várba, ahol a Körösfői kürtőskalács bódéjánál áll meg, majd beveti magát a Bulinegyedbe is, egész pontosan Kazinczy utcai Karaván street food forgatagába. A Lángos Máshogy szakácsa lépésről lépesre mutatja be a - számunkra ismerős - folyamatot, amely végén egy laktató, fokhagymás-tejfölös-sajtos lángos áll.

Az utcai finomságok mellett persze számos éttermi magyar étel is felkerül Andrew gasztro-palettájára. A Rosenstein Vendéglőben az alapító Rosenstein Tiborral és annak fiával találkozik, hogy a hely egyik legkedveltebb fogásáról tudjon meg mindent.

Az alábbi videóról levettük az eredeti hangot, kitaláljátok belőle, hogy melyik ételről van szó?

Annyit még elárulunk, hogy Rosensteinnél ebbe az ételbe a marhahús mellé liba húsa is kerül, ez teszi kicsit zsírosabbá a tölteléket, és ettől jobban össze is áll.

Mint a legtöbb külföldi, Andrew sem győz csodálkozni azon, hogy a magyarok mindenhez paprikát használnak – frissen vagy szárítva vagy őrölve vagy krémesítve, de - így vagy úgy kis túlzással minden ételbe belekerül. Természetesen a gulyásba is. Van egy hely a VII. kerületben, ahol közel egy tucat féle gulyásból lehet választani: ez a Gettó Gulyás. A társtulajdonos arról mesél, hogy otthon remek gulyást ehetett, de felnőve azt tapasztalta, hogy a városban kevés helyen kapni igazán finomat, ezért hozták létre ezt az éttermet.
Ha pedig paprika – természetesen a paprikás csirke sem kerülhető ki. Ennek megkóstolására az epizódban egy II. kerületi családias étteremben kerül sor, amelyet Schädler Frigyes nyitott, és nagymamája után nevezte el.

Kitaláljátok az alábbi részletből, hogy melyik vendéglőről van szó?

Az epizód végére marad az igazi desszert. Andrew megosztja a nézőkkel, hogy ezt az édességet a Gundel étteremben találták ki 1950-ben, az 1958-as brüsszeli világkiállításon debütált, azóta a magyar gasztronómia nélkülözhetetlen eleme. Készíteni és tálalni többféleképpen, igen kreatívan lehet.

Rájöttök az alábbi néhány másodpercből, hogy melyik desszertről van szó?

Ezek az ételek számunkra hétköznapiak, de érdekes belegondolni, hogy a külföldiek számára néhányuk igazán különleges és kissé furcsa, bár kétségtelenül igazi finomság.
Valószínűleg a magyar nézők ugyanilyen kíváncsian nézik, amikor a Bizarr ételek: a finomságok földjén további epizódjaiban például San Diegoban polipos tostada, Sydneyben pedig puha kenguruhús kerül az asztalra. De szerepel még az új évadban osztrigás omlett és erjesztett tofu Tajpejben, napon szárított marhahús, sült chimichanga és chilis tojás Tucsonban, rózsavízzel készült halwa Dubajban, cayenne borsos folyami rák, gumbó és ropogósra sült békacomb a louisiana francia, azaz a cajun nép körében. Csupa izgalmas finomság!

Bizarr ételek: a finomságok földjén

Júniusban hétköznaponként, 17:00-tól dupla részekkel.
A magyar epizód: június 13. kedd 17:30-tól (előtte, azaz 17:00-tól Bécs ételei kerülnek bemutatásra) Ismétlés: július 1. 15:30-kor.

A videók megfejtése: 1. töltött káposzta 2. Náncsi néni 3. Somlói galuska

Ezek is érdekelhetnek