Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Céklás-tormás terrine pirított tökmaggal

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A bordó réteghez:
  • 2-3 db közepes méretű cékla (kb. 40 dkg)
  • 2 evőkanál fehér balzsamecet
  • 2 evőkanál borecet
  • 1 púpozott evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 csapott mokkáskanál Cayenne-bors
  • 1 csomag zselatin
  • 5 evőkanál hideg víz
  • kb. 1 teáskanál tengeri só (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
  • A fehér - zölddel pettyezett - réteghez:
  • 1 evőkanál frissen reszelt torma
  • 2 evőkanál fehér balzsamecet
  • 2 evőkanál natúr krémsajt
  • 2 dl habtejszín
  • 1 kis csokor finomra vágott petrezselyemzöld
  • 1 csomag zselatin
  • 5 evőkanál hideg víz
  • kb. 1 teáskanál tengeri só (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
  • A díszítéshez:
  • 5 dkg frissen pirított héj nélküli tökmag

Elkészítés

Elkészítés: A céklákat alufóliába csomagolom, 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütöm. Közben előkészítek egy szögletes gyümölcskenyér-formát, amelyet kibélelek frissen tartó fóliával úgy, hogy a peremeire is kerüljön.

A tökmagot zsiradék nélkül serpenyőben enyhén megpirítom, nejlonzacskóba szórom és egy nyújtófa végével összetöröm, tálra szedem.

A már langyosra hűlt céklákat gumikesztyűben meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Turmixgép poharába kanalazom. Hozzáadom az olívaolajat, a tejfölt, a kétféle ecetet, fűszerezem, magas fokozaton pürésítem, tálba öntöm.

A zselatint kis tálban elkeverem 5 evőkanál hideg vízzel, majd a csomagoláson előírtaknak megfelelően felmelegítem. A feloldott zselatint a céklapüréhez keverem, az egészet az előkészített formába simítom. Hűtőszekrényben 2 órát hagyom dermedni.

A tormás réteghez a tormát lereszelem, sóval és balzsamecettel ízesítem. A petrezselymet finomra aprítom. A tejszínből kemény habot verek, óvatos mozdulatokkal hozzádolgozom a krémsajtot, majd a tormát és a petrezselymet nagy részét, ha szükséges, kevés sót adok hozzá.

A zselatint a fentiek szerint elkészítem, kissé hűlni hagyom, langyosan a tormás tejszínhez keverem. A krémet a már félig megszilárdult céklás rétegre simítom. A tetejét bevonom a pirított tökmag felével és kevés aprított petrezselyemmel.

Újabb 2 órára, de akár egy éjszakára is visszaküldöm az egészet a hűtőszekrénybe.

Tálalás előtt a már kész terrine-t hosszúkás tálra borítom, eltávolítom a fóliát, és a fényes felületre szórom a maradék tökmagot. 1-1,5 cm vastag szeletekben kínálom.

Célszerű a tálalást megelőző napon elkészíteni, így az ízek összeérnek, és az állaga is tökéletes lesz. Igazán könnyű, mégis különleges előétel.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss