Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dagad a botrány az albán pékségek körül: kik azok az albán pékek?

default user icon
MME
Mint arról korábban a Mindmegette is beszámolt, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint az albán pékségek megkerülik a munkaügyi szabályokat, az általuk készített áru minősége pedig hagy némi kívánni valót maga után. Ezt a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, és egy belgyógyász is megerősítette. Na, de kik azok az albán pékek, és miért vannak itt?

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint hazánkban nem kevesebb mint 1300 albán pékség működik legálisan, melyeknek közel a fele, mindössze 15-20 tulajdonos kezében ven. Ez annyit tesz, hogy a hálózat valamivel több mint egy tucat ember kezében összpontosul, ráadásul az üzemeltető cégek megkerülik a munkaügyi szabályokat, de még a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak sem felelnek meg a tésztái.

Mint arról a Mindmegette is beszámolt, Szűcs Zsuzsanna, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke megpróbálta kideríteni az albán pékségek termékeinek pontos tápanyagtartalmát, sótartalmát, de nem járt sikerrel. Az viszont tisztán látszik, hogy a vajas tésztából készült édes péksütemények rengeteg sót, cukrot és zsírt tartalmazhatnak, ami kellemetlen egészségügyi tüneteket okozhat. Dr. Nagy Károly pék, belgyógyász, háziorvos és üzemorvos azzal egészítette ki a dietetikus szavait, hogy ezeknek a pékségeknek a termékeiben élve marad az élesztő a gyors és szakszerűtlen sütés miatt, ami ha a tápcsatornába jut, ott erjesztve bontja le az ottani táplálékot. Ez pedig olyan panaszokat okozhat, mint a gyomorfájás, gyomorfeszükés vagy hasi görcsök. Most a Mandiner továbbvitte a történetet, hogy kiderítse, kik is azok az albán pékek, akik egyébként nem is annyira albánok.

A lap megtudta, hogy 2020-ban az albán állampolgárok 37 százaléka már külföldön élt és dolgozott, ami 1,68 millió embert jelent. Tehát ebből a statisztikai adatból kiindulva egyáltalán nem meglepő, hogy a munkalehetőségek hiánya miatt Magyarországon is egyre több az albán pékség.

Az is helytálló állítás, hogy az albán pékek és cukrászok tényleg albánok, viszont nem Albániából származnak. A szakképzések leosztása gyakran nemzeti alapon történt az egykori Jugoszláviában, ez alapján pedig a koszovóiak lettek a villanyszerelők, a cukrászok és a pékek. Ők többnyire ma is ezeken a területeken tevékenykednek, ez a munkaerő pedig Magyarország is szívesen jön. Tehát, az albán pékségek igazából koszovói albán pékségek.

A Nébih egyébként azt javasolja ezekkel a pékárukkal kapcsolatban, hogy ha az élelmiszer minőségi jellemzői egyértelműen eltérnek a fogyasztói igényektől, akkor közérdekű panaszbejelentést kell tenni, melyet minden esetben szigorúan kivizsgál a hivatal.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss