A banánkenyér recepttel először a XIX. század közepén találkozhatott a nagyközönség, amikor Eleanor Parkinson cukrászkönyvében említést tesz a Karib-térségben kedvelt, banánnal készített kenyérféleségről. A sütőporos tésztájú banánkenyér azonban csak a sütőpor ipari gyártását és elterjedését követően jelenhetett meg, de a XX. századra ez is általánossá vált.
A banánkenyér azóta is töretlen népszerűségnek örvend, ami nem véletlen, hiszen az érett banánokkal felturbózott tészta nagyon kellemesen édes és ami még jobb: olyan nedvdús, hogy sütés után napokig kibírja, feltéve, ha marad belőle.
Banánkenyér recept >>>
A banánnak köszönhetően a sütemény kevesebb plusz cukort és zsiradékot igényel, így megfelelő liszt felhasználása mellett akár egészséges finomságnak is tekinthető.
Természetesen nem feltétlen kell ebbe az irányba mozdulni, a banánkenyeret számtalan – kevésbé kalóriaszegény – extrával is felturbózhatjuk. A kenyérben nagyon jó helyen vannak a különféle csonthéjasok egyben vagy darálva, mint például a dió, a mogyoró, a kesudió, a mandula vagy épp a pekándió, a különféle aszalványok, mint a mazsola vagy az aszalt sárgabarack. A banánkenyérbe tehetünk még akár kókuszreszeléket is, illetve más gyümölcsökkel is megpakolhatjuk. A leggyakrabban alma, körte, sárgabarack, mangó, ananász kerül bele, de bármilyen szezonális gyümölccsel kísérletezhetünk.
A tésztának nem árt, ha egy kevés alkoholt (rumot, brandyt vagy likőrt) is löttyintünk bele. Az alkohol nem csak az ízét befolyásolja, hanem sokkal könnyebb, lazább tésztát kapunk végeredményül.
Banános desszeretek >>>
A banánkenyér fűszerezése rendkívül egyszerű, a banán már eleve ad neki egy kellemes hangulatot, amire kevés fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval vagy vaníliával érdemes ráerősíteni. Készíthetünk csokoládécseppekkel vagy épp kakaóporral, olvasztott csokoládéval gazdagított tésztát is.