Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Döbbenetes! Ezeket is lenyeled, ha palackozott vizet iszol

Nem is gondolnánk, hogy egy palack vízben mennyi minden található. Az ásványvizek, ahogy a nevük is mutatja, rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, ám a vízben nemcsak olyan dolgok vannak, amik jót tesznek az emberi szervezet egészségének.

Régóta foglalkoztatja a tudósokat az a téma, hogy mennyi műanyagot eszik vagy iszik meg, esetleg lélegez be az ember a mindennapjai során. Az apró, mikroszkópikus méretű műanyagok ugyanis mindenütt jelen vannak. A szakemberek találtak már műanyag részecskéket az óceán legmélyén, az antarktiszi jégben, a méhlepényben, a talajban és a vadon élő állatokban, az emberek által elfogyasztott ételekben és italokban is.

Egy öt évvel ezelőtti, 2018-as kutatás eredménye alapján egy palack vízben átlagosan 325 darab mikroműanyag van, és ezeket mind le is nyeljük. A technológia fejlődésével azonban a tudósok képesek felfedezni a még apróbb részecskéket is, és egy friss, 2024-ben publikált tanulmányban megdöbbentő felfedezést közöltek. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent cikk szerint átlagosan 240 ezer részecske található egy liter palackozott vízben, melynek többsége nanoméretű (egy mikrométernél is kisebb) műanyag.

Még a csapvízben is találtak műanyag részecskéket

A csapvízben is találtak nagyon apró műanyag részecskéket, de jóval kevesebbet, mint a palackozott vizekben. Hogy miért jelent meg a műanyagszennyezés a csapvízben? Sherri Mason, a pennsylvaniai Penn State Behrend egyetem professzora szerint a műanyag tárgyak (például a szűrők, csővezetékek, tárolóedények) úgy viselkednek, mint az emberi bőr, azaz hámlanak.

Ha egy élelmiszer érintkezik egy műanyag tárolóval, vagy a gyártás során bármilyen műanyag alkatrésszel, akkor rákerülhetnek belőle mikroszkopikus vagy még annál is kisebb, nanoméretű részecskék, és ez igaz a csapvízre, a palackozott ásványvízre, üdítőkre is.

Nem tudni, mennyire veszélyesek a mikro- és nanoműanyagok

A nanoműanyagok elméletileg elég kicsik ahhoz, hogy bekerüljenek a véráramba, így a májba, és az agyba is, de még mindig nem sikerült a tudósoknak bizonyítaniuk, hogy mennyire károsak az emberi szervezetre. Az Egészségügyi Világszervezet korábbi állásfoglalása szerint mihamarabb további kutatásokra és vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy kiderüljön, hogyan befolyásolják az egészségünket a táplálkozással a szervezetünkbe jutott műanyag részecskék – írja a The Washington Post.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss