hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így étkezik II. Erzsébet és családja: 10 elképesztő szokás a Buckingham palotából!

default user icon
MME
A királynő utálja a fokhagymát, simán eszik műanyag edényből, az unokái imádták a McDonald's-os happy meal menüt, a fia pedig nem híve az organikus táplálkozásnak - többek között ezeket az konyhai kulisszatitkokat árulta most el a séf, ami évtizedeken át szolgált a Buckingham palotában.

Azt eddig is sejtettük, hogy nem maguknak kenik meg a szalámis szendvicset a Windsor-ház tagjai, de étkezési szokásaikról, ízlésükről most olyan kis színes apróságok láttak napvilágot, amiket eddig nem sejthettünk. Darren McGrady, aki hozzú évekig szolgált II. Erzsébet udvarában, a MarieClaire.com-nak mesélt az ott töltött időről - a hosszú interjúból most a legizgalmasabb részleteket mazsoláztuk ki nektek.

Fülöp herceg nem a formaságok embere

"Egyszer összekevertem a herceget az öreg kertészünkkel. Annyira viseletes, öreg, kinyúlt ruhában jött le a konyhába, hogy hirtelen nem ismertem meg. "

Nyaralás közben teljesen belazulnak

"Balmoral, a királyi család hétvégi birtoka az a hely, ahol mindenki elengedheti magát - na persze, csak a brit illendőség határain belül. A Buckingham palotában a királynő annyira elfoglalt, hogy a lakosztályától igencsak messze fekvő konyháig el sem jutott évközben. Szinte sosem láttuk. De Balmoralban szinte egész nap együtt voltunk. Fülöp herceg imádott grillezni, például. Gyakran lejött a konyhába, hogy egyeztessünk az ebédről, és sokszor kérte, hogy hogy legyen az ebéd az, amit a kastély horgásztavából kifognak. Erzsébet pedig a Margit hercegnővel közösen szedett eprekkel állított be egyszer, hogy valahogy főzzük bele azokat a menübe."

A vacsorák pont olyan elegánsak, mint a Downton Abbeyben

"A délutáni teát a könyvtárban, a kandallónál iszogatták meg, de az esti vacsorához mindnyájan estélyi ruhát öltöttek, a személyzet a legszebb porcelánnal terített, és az étkezés  végén egy skótdudás sétál körbe a hangszerét fújva."

Diana hercegnő nagyon szigorú diétát tartott

"Egy napon odajött hozzám, és azt mondta: 'Darren, arra kérem, hogy figyeljen oda a zsírokra - a szénhidrátokról én gondoskodom az edzőteremben.'
Attól kezdve minden megváltoztozott, kidobtam a régimódi receptes könyvemet, és belevetettem magam az egészséges táplálkozás alapvetéseibe. Amikor Diana még a palotában élt, a bulimiájáról senki nem beszélt. Mi, a személyzet, nem is tudtunk róla, csak uólag, amikor már  gyógyulófélben volt, és egyszercsak elkezdett nagyon odafigyelni arra, hogy mit eszik. Nagyon szerette a tölött paprikát, a töltött padlizsánt és imádta a halat. Sosem evett vörös húst, csak ritkán bárányt, de marhát, például soha. Amikor vendégei voltak, ők mindig a hagyományos módon elkészített fogásokat kapták, Diana pedig mindenből a zsírszegény változatot - de mindez teljes titokban zajlott, soha, senki nem jött rá a turpisságra.

Harry és Vilmos gyereként imádták a Mekit

"Emlékszem, Diana hercegnő egyszer lejött a konyhába, és azt mondta: 'A fiúk nem kérnek ebédet, ma McDonald's-ba megyünk. Mire én: 'Uramisten, felség, könyörgöm,  ne vigye őket gyorsétterembe, én is tudok hamburgert csinálni!' Mire ő: 'Nem, elmegyünk. Imádják azokat a játékokat.' Hát igen: a fiúk hiába születtek királyi családba, az ízlésük olyan volt, mint bármelyik gyereké."

Heti két menüajánló könyv készül a királynőnek

"A Buckingham palotában 3 naponta küldtünk a királynőnek egy könyvet a heti menü-javaslatainkkal, hogy kiválaszthassa, mely napokon, milyen fogásokat óhajt enni. Amikor a könyv visszatért a konyhába, előkészítettük a fogásokat, és mindent szigorúan aznap szolgáltunk fel, amikorra előzetesen egyeztettük.

A királynő kedvence az étcsokoládé, de gyűlöli a fokhagymát

A királynő szeretett mindent, ami a birtokon megtermelt alapaanyagokból készül, de a csokoládé volt az abszolút kedvence. Minél sötétebb, annál jobb! De a fokhagymát ki nem állhatta! Gyűlöli az illatát és az ízét is.

Fülöp utálja a biokaját

"Karácsonykor mindig hatalmas csemegekosarakat kaptunk a Harrod's-tól, akik ezzel köszönték meg, hogy egész évben náluk vásároltunk. Egyszer Fülöp herceg lejött a konyhába, és örömmel konstatálta, hogy 2 csemegekosár is van az asztalon. 'Ó, ez a Harrod's kosár' 'Nem, felség, ezt a kosarat Károly kercegnek küldék. Organikus és bio dolgok vannak benne.' Kinyotta, beletúrt, aztán felsóhajtott és azt moindta: 'Ó, ez a francos organikusság!' - majd fejcsóválva kiment a konyhából."

A királynő ugyanúgy eszik műanyag dobozból, mint arannyal kivert márványtálból

"Az emberek azt hiszik, hogy a királynő biztosan aranytányérból, aranyevőeszközökkel eszik. Nos, ez részben igaz, de Balmore-ban például sárga tupperware edényekből falatozta a gyümölcsöt. Ugyanakkor van egy drágakövekkel kirakott márványtál a palotában, ami gyülölcsöstálként funkcionál. Van benne gyémánt, rubin, zafír és gyémánt - harminc évvel ezelőtt félmillió fontra becsülték az értékét.

Erzsébet kukoricapelyhet reggelizik...

...amit mindig maga készít el, és egy-két csésze feketeteát fogyaszt hozzá.

EZT AZ ÉTELT UTÁLJA II. ERZSÉBET! MÉG A KONYHÁBÓL IS KITILTOTTA >>> 
IMÁDNIVALÓ! ÍGY REAGÁLT HARRY HERCEG, AMIKOR POPCORN-LOPÁSON KAPOTT EGY KISLÁNYT >>> 
KIRÁLYI DIÉTA: EZZEL A MÓDSZERREL FOGYOTT KATALIN HERCEGNÉ >>> 
KIDERÜLT! ÍGY TARTJA BOMBA ALAKJÁT HARRY HERCEG BARÁTNŐJE >>> 

Ezek is érdekelhetnek