Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt az ételt utálta II. Erzsébet! Még a konyhából is kitiltotta

default user icon
MME
A népmesékből tudjuk, hogy a királyi asztalokra pompás ételeket tálalnak, van ott minden, mi szem szájnak ingere. II. Erzsébet brit uralkodó asztalára is finomabbnál finomabb falatok kerültek, ám voltak olyan ételek, amelyektől távol tartotta magát a királynő.

II. Erzsébet szívesen evett lazacot, kedvence pedig a majonézes, enyhén fűszeres csirkeragu volt. Nagy-Britannia uralkodója viszont nem rajongott a burgonyáért és a tésztát sem kedvelte annyira. A királyi udvar szakácsainak gondosan kellett ügyelniük arra is, hogy ne fűszerezzék túl az ételeket. 

Darren McGrady, a Buckingham palota egykori séfje korábban adott nyilatkozatában azt is elárulta, hogy volt olyan alapanyag, amit egyszerűen tilos volt használni a konyhában, mert II. Erzsébet nem szerette. Ez pedig nem más, mint a fokhagyma. 

- Soha nem szolgáltunk fel fokhagymás ételt a királynőnek, Fülöp herceg viszont szerette. Ha a balmorali kastélyban voltunk, és a királynő nem volt ott, akkor a hercegnek készítettünk fokhagymás steaket - mesélte McGardy.

- Ha viszont a királynő az asztalnál ült, akkor tilos volt a fokhagyma. Erzsébetet úgy nevelték, hogy ne egyen fokhagymát, mert ha másnap találkozója volt, akkor ne érezzék rajta a fokhagymaszagot. 

 

A fokhagymás lángos tehát soha nem lett a kedvence a brit uralkodónak. A csokis kekszes sütemény viszont annál inkább. A Buckingham Palotában nem volt olyan nap, hogy ne sütötték volna meg ezt a desszertet. Ez az édesség Erzsébet kedvence volt, amiből olykor csomagoltatott is magának, ha a palotán kívül akadt dolga.

Elhunyt II. Erzsébet királynő
A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án - édesapja, VI. György király halála után - lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

 

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss