Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 gyógyító növény a jó emésztésért

Nehéz mértéket tartani a kalóriadús falatokkal, főleg, ha napközben nincs időnk leülni és kényelmesen enni. A gyomor kellemetlen tünetekkel reagál - ám szerencsére, a panaszok többségénél segítség lehet a természet patikája!

Az emésztés folyamata sosem áll le, a gyomor és a bélrendszer egész nap dolgozik. A hibátlan működésnek négy feltétele van, ezek mindegyike fontos az egyensúly megtartásához:

  1. kiegyensúlyozott táplálkozás
  2. rostban gazdag ételek fogyasztása
  3. megfelelő folyadékbevitel
  4. rendszeres mozgás.

A lustálkodás, a mértéktelenség, a stressz beteggé teszi az emésztőrendszert, és így a test legfontosabb védelmi vonalára, az immunrendszerre is hatással van.

Kamilla: gyomorbántalmakra

A népi gyógyászat bevált szere. A belőle készült tea vagy koncentrátum megnyugtatja az emésztőrendszert, nyákanyaga eredményesen csillapítja a gyomor és a béltraktus görcsös fájdalmát. Illóolaja és flavonoidjai csökkentik a gyulladást, továbbá védik a gyomor nyálkahártyáját. Nagy előnye, hogy a terhes és szoptatós mamák is biztonsággal fogyaszthatják.

Tipp: Hányás és hasmenés esetén is hasznos, hiszen megnyugtatja a gyomrot és a beleket, továbbá jó folyadékpótló szer. Ha ilyen célból isszuk, 1 evőkanál szárított virágzatot forrázzunk le 1 csésze vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le. Napközben maximum 5 csészényit fogyasszunk belőle, emellett igyunk bőségesen fekete teát is.

Édeskömény: felfúvódásra

Magyar ánizs, ánizskapor vagy bécsi kömény: sokféle néven ismert ez a növény, amely elsősorban a benne található anetolnak köszönheti gyógyhatását. Serkenti az emésztőrendszer működését, oldja a görcsöket, megszünteti a felfúvódást.

Tipp: A teát mindig frissen kell elkészíteni. Ehhez 1 teáskanál édesköményt öntsünk le 1 csésze forró vízzel, lefedve hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Az étkezések között, melegen fogyasszunk el belőle 1-1 csészényit. Gyerekek is ihatják, számukra fele-fele arányban almalével hígíthatjuk. Vigyázat, az édeskömény sokaknál allergiás reakciót válthat ki!

Mindent a köményről ->>

Alma: szabályozza a bélműködést

A gyümölcsben lévő pektin segít enyhíteni a hasmenést, nem mellesleg pedig a vér koleszterinszintjét is csökkentheti, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora.

Tipp: Hasmenés vagy székrekedés esetén héjastól lereszelve fogyasszuk, mert így a leghatásosabb.

Zab: gyomor- és bélbántalmakra

A zab szemtermése rostokat, B-vitaminokat és értékes ásványi anyagokat tartalmaz. A növény értékes hatóanyagai akut gyulladás vagy savasodás esetén védik a gyomrot és a beleket az erősen maró emésztőnedvekkel szemben.

Tipp: Ha a fentiekhez hasonló problémánk van, kóstoljuk meg a zablevest! A zabpelyhet 1 órára tegyük hideg vízbe. Utána forraljuk fel, sózzuk meg, majd lefedve főzzük 40-60 percig. Az elpárolgott folyadékot állandóan pótoljuk forró vízzel. Az elkészült kását törjük át szitán. (Nem cserélhető fel turmixolásra!)

Tatárvirág: a teltségérzet csökkentésére

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó és emésztést segítő hatással bír. A leveleiben lévő keserű anyag fokozza a gyomor- és bélnedvek termelődését, oldja a görcsöket, így hasznos segítő lehet, ha túlettük magunkat.

Tipp: A gyomorégés, a puffadás és az émelygés is eredményesen gyógyítható a tatárvirág és a kamilla keverékéből készült teával. Máriatövist, citromfüvet, angyalgyökeret, borsmentát, köményt vagy édesgyökeret szintén vegyíthetünk hozzá, mivel ezekkel kölcsönösen erősítik egymás hatását.

Gyömbér: émelygésre

A benne lévő csípős anyagok, például a gingerol, a központi idegrendszerre hatnak. A terhességi hányinger vagy az utazás során jelentkező émelygés egyaránt megszüntethető némi gyömbér elrágcsálásával, de gyakran már az illata is enyhíti a panaszokat. A növény a nyálelválasztás fokozásával ösztönzi az emésztőnedvek termelődését, így segít, hogy a gyomor mielőbb megkönnyebbüljön. Szoptatós kismamáknak és gyermekeknek is adható.

Tipp: Ha nem szeretjük a nyers gyömbért vagy a belőle készült teát, kapszula formájában is bevehetjük.

Articsóka: zsírbontásra

A levelét hasznosítják, amely egy cinarin nevű keserű aromás anyagot tartalmaz. Ennek köszönhetően az articsóka segíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket. Emellett jelentősen csökkenti a vérben lévő zsírsavak szintjét is.

Tipp: Veseköves betegek, továbbá terhes és szoptató nők számára nem ajánlott a fogyasztása!

Lenmag: renyhe bélműködésre

Hashajtó hatása miatt idült székrekedés és a vastagbél működési zavarai esetén ajánlott.

Tipp: A lenmagot, illetve annak őrleményét bátran adhatjuk salátákhoz, müzlihez, joghurthoz, vagy kenyérre is szórhatjuk. Kávédarálóval házilag is megőrölhetjük, de azt mindig közvetlenül fogyasztás előtt tegyük, hogy elkerüljük az avasodást.

Borsmenta: a jobb emésztésért

Fokozza az epesavtermelést, oldja a görcsöket. Étvágytalanság, émelygés, teltségérzet esetén is bevethető.

Tipp: 1 csésze teához forrázzunk le 1 evőkanál szárított borsmentalevelet 1,5 dl vízzel, lefedve hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Naponta 3-4 alkalommal, az étkezések előtt fogyasszunk el belőle 1-1 csészével. Alhasi görcsökre kiváló a borsmenta és a köménymagolaj keverékéből készült masszázsolaj.

Ezek is érdekelhetnek

Friss