Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 isteni finom túrófánk, ha nincs időd a kelesztéssel bajlódni

default user icon
MME
A fánk, ez az ízletes, tartalmas édesség óriási népszerűségnek örvend, kicsik és nagyok is imádják. Elkészítésére azonban nem mindenki vállalkozik, hiszen a szalagos fánkhoz kelt tészta kell, ami sokakat elijeszt: elsőre nehéznek tűnik, és ráadásul időigényes is. Ha te sem vagy biztos abban, hogy a kelt tésztás variáció menne, vagy időszűkében vagy, válassz a fantasztikus túrófánk receptek közül – a végeredményben nem fogsz csalódni!

A fánk egy tipikusan farsangi finomság, de nem csak a téli időszakban kerülhet az asztalra! Általában kelt tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen. Bő zsírban vagy olajban sül, így azt biztosan állíthatjuk, hogy nem éppen diétás étel.

Számos babona fonódott össze a fánk nevével: a Szerémségben például azért készítették, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt, máshol fogyasztása a párkereséssel kapcsolódott össze. A lányok fánkot adtak a kiszemelt fiúnak, akik "fánkocskának" becézték a kedvesüket. Ha szerelmesek együtt törtek ketté egy fánkot, hamarosan összeházasodtak, hiszen a fánk szélén végigfutó szalag a karikagyűrűt jelképezte. 

Magyarországon a fánk fogyasztása a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk  népszerű böjt előtti csemege, ekkor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni, felkészülve arra az időszakra, amikor a kulináris élvezetek háttérbe szorulnak.

És íme, a mi ajánlatunk, ha különleges, de egyszerűen elkészíthető fánkra vágysz:

TÚRÓFÁNK (ALAPRECEPT) >>> 

ERDÉLYI TÚRÓFÁNK >>> 

GYORS TÚRÓFÁNK >>> 

KLASSZIKUS TÚRÓFÁNK >>> 

HÁZI TÚRÓFÁNK (GLUTÉN- ÉS LAKTÓZMENTES RECEPT) >>> 

SONKÁS-ÚJHAGYMÁS TÚRÓFÁNK TEJSZÍNES PARAJMÁRTÁSSAL >>> 

TÚRÓFÁNK - POFONEGYSZERŰEN! >>> 

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss