Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 tipp, hogy főzés közben elkerüld a konyhai káoszt

Főzés közben mindig szorít az idő és kevésnek érzed a két kezedet, a rendrakás pedig tovább tart, mint az étel elkészítése? A legkisebb konyhában sem lesz többé felfordulás, ha betartod a 6 alapszabályt.

1. Figyelmesen olvasd végig a receptet!

Egy 30 percesnek feltüntetett étel nem fog félóra alatt elkészülni, ha főzés közben döbbensz rá, hogy a receptíró pl. főtt rizst vagy finomra aprított maréknyi zöldfűszert szerepeltet a hozzávalók listájában. Ilyen esetben számítsd hozzá az előkészítés miatti pluszidőt, vagy ha tényleg csak félórád van, válassz másik receptet!

2. Készíts a kezed ügyébe minden nyersanyagot és konyhai eszközt!

Ne is álmodj, mondjuk, roppanós blansírozott zöldbabról, ha csak azután kezdesz el szűrő után kotorászni a konyhaszekrényben, hogy már beledobtad a hüvelyeket a forró vizes fazékba, mert szétfőnek, mire előbányászod!

3. Főzd meg gondolatban az ételt!

Mielőtt kipróbálsz egy sebtében lejegyzett vagy egy nem túl precíz bloggertől származó receptet, vedd végig gondolatban, hogyan főznéd meg! Így nem a sistergő serpenyő mellett fogsz szembesülni azzal, hogy elírtál valamit vagy hogy pl. a gomba megpirítása közben lehetetlenség megpucolni, megmosni, sőt fel is kockázni a krumplit. Hallgass a józan eszedre, és szükség esetén módosítsd a műveleti sorrendet!

4. Haladj szépen sorjában, és mindig fejezd be, amit elkezdtél!

A receptkönyvben leírtakat akkurátusan végre kell hajtani. Pl. tisztítsd meg és darabold is fel az összes zöldséget! Így nyugodtan szemmel tarthatod a dinsztelődő hagymát, mert közben már nem kell a sárgarépát kapirgálnod.

5. Tarts rendet és spórolj helyet előkészítés közben!

A kimért cukrot, lisztet és a fűszereket töltsd tálkákba, zacskóikat vagy tárolódobozaikat pedig rögtön tedd vissza a kamrapolcra. Az előkészített zöldségeket és húsokat közös tálba pakolhatod, ha majd egyszerre kerülnek az ételbe. A tojás-, zöldség- vagy gyümölcshéjat egybegyűjtheted, ha van komposztálód, máskülönben a tisztítás közben keletkező összes hulladékot egy nagy tálba dobálhatod, majd egyszerre kiboríthatod a konyhai szemetesbe.

6. Ne várd meg, hogy hegyekben tornyosuljon a mosatlan!

Az előkészítés vagy a sütés-főzés során használt eszközöket és edényeket a legjobb azonnal elmosni, ha már nincs rájuk szükség. Így étkezés után kényelmesen beférnek a tányérok a mosogatóba, és nem fog rájuk száradni az ételmaradék.

7 HASZNOS TIPP, AMIVEL IDŐT SPÓROLHATSZ A KONYHÁBAN! >>>

10 ZSENIÁLIS KONYHAI TRÜKK, AMI MEGKÖNNYÍTI AZ ÉLETED! >>> 

10 ALAPTRÜKK, HOGY OLCSÓN ÉS GYORSAN TISZTA LEGYEN A KONYHA >>> 

Ezek is érdekelhetnek