Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 étel, ami télen is fitten tart a betegségekkel szemben

Minden évszakban képesek lehetünk betegségekkel, vírusokkal küzdeni, de ez különösen igaz a téli időszakra, amikor a hidegebb, nyirkosabb idő miatt sokkal könnyebben gyengülhet le a szervezetünk. Ma már szinte törvényszerű, hogy a hűvösebb hónapokban nemcsak az öltözködésünkkel, hanem a testünk felkészítésével is azon vagyunk, hogy minél jobban redukáljuk a megbetegedés esélyét. Bár számtalan étrend-kiegészítő és homeopátiás szer létezik annak céljából, hogy könnyen és egyszerűen előzzük meg az ilyen jellegű problémákat, rengeteg szakértő és orvos állítja, hogy egészségünk alapját a megfelelő táplálkozás adja.

Miért fontos télen odafigyelni a szervezet védelmére?

Az elmúlt két évben ütötte fel a fejét a - ma már világszintű és rengeteg emberi életet követelő – koronavírus. A vírus, amely cseppfertőzéssel terjed, és a téli időszakban még könnyebben fertőz, hiszen ahogy fentebb is írtuk, ilyenkor nagyobb veszélynek vagyunk kitéve. A gyors és erőteljes időváltozás miatt ugyanis védtelenebb lesz az immunrendszerünk, amely szinte ajtót nyit a Covid és más, influenzaszerű megbetegedések számára.Koronavírus teszt segítségével azonban kiszűrhető, hogy fertőzöttek vagyunk-e. Így szeretteinket és ismerőseinket is megvédhetjük a fertőzéstől.

Melyek a télen gyakran előforduló betegségek?

Ahogy minden évszakban, úgy télen is számtalan betegség ütheti fel a fejét - ám köztük is vannak olyanok, melyek sokkal gyakoribbak. Ezek közül gyűjtöttünk most össze néhányat:

Hörghurut: a tüdő hörgőiben található nyálkahártya gyulladása. A heveny hörghurut magától is jól gyógyul, ugyanakkor az idült formája tartós gyulladást okoz, ezért nem árt az antibiotikus kezelés és a pihenés. Sokszor kíséri láz és nehézlégzés, azonban gyakran tévesztik össze a megfázással is, így mindenképp figyeljünk oda a tünetekre.

Megfázás: a belső légutak megbetegedését szokták megfázásnak nevezni. Nem a hideg okozza, de az alacsonyabb hőmérséklet kétségtelenül befolyásolja a kialakulását. Cseppfertőzéssel terjed, torokfájás és orrdugulás jellemzi. Gyógyszeres kezelése nem ajánlott, hiszen megfelelő folyadékbevitellel és fekvéssel pár nap alatt elmúlik.

Influenza: Az influenzát vírusok okozzák, amit láz, végtagfájdalom és gyengeség jellemez. Általában járványszerű, így mindenképp maradjunk otthon, amíg el nem múlik. A bőséges folyadék és ágynyugalom mellett sokszor van szükség gyógyszeres kezelésre is, mivel hosszabb ideig gyulladást okozhat a szervezetben.

Covid-19: A koronavírust nagyon könnyű összekeverni az influenzával, mivel a tünetek merőben hasonlóak, ám jóval súlyosabb szövődményei alakulhatnak ki. Gyakori tünetei a köhögés, fáradékonyság, az ízlelés és szaglás elvesztése, hasmenés, végtagfájdalom, mellkasi fájdalom; nagyon súlyos esetekben pedig a kétoldali tüdőgyulladás és mozgásképtelenség, illetve a beszédképesség elvesztése is. Ha ezek közül bármelyiket is tapasztaljuk, mindenképp menjünk el egy koronavírus tesztre!

 

6 étel, amivel télen is fitt maradsz a betegségekkel szemben

A krónikus betegségekkel küzdők vagy az idősek számára ugyan önmagában kevés az egészséges táplálkozás - ám az is biztos, hogy kifejezetten hasznos, ha a szervezetünk felkészítését helyes táplálkozással, azaz egészséges ételek fogyasztásával kezdjük.

1. Kelkáposzta: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal. Tudományosan bizonyított, hogy mérsékli a légzőszervi megbetegedéseket.
2. Kelbimbó: sokan nem szeretik, holott K-vitaminban gazdag, valamint dugig van A-, B- és C-vitaminnal, amely szabályozza a vércukorszintet is.
3. Sárgarépa: Nagyszerű béta-karotin forrás, ami a szervezetben A-vitaminná alakul. De csökkenti a mell- és prosztatarák kialakulásának esélyét is.
4. Petrezselyem: Fantasztikus tápanyagai miatt a fogyasztása különösen a téli hónapokban számít előnyösnek. Flavonoidokat is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.
5. Karalábé: nem tartozik a népszerű zöldségek közé, pedig C-vitaminban és káliumban gazdag. Elsősorban a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulását csökkenti.
6. Lilakáposzta: A-, C- és K-vitamint is tartalmaz. A zöldségben található antocianinok pedig védelmet nyújtanak a szív- és rákbetegségek ellen.

Hogyan veheted fel még a harcot a betegségekkel szemben?

Az egészséges ételek és a sok folyadék mellett mindenképpen igyekezzünk beépíteni az életünkbe az aktív mozgást. Ez lehet jóga, futás, kardio, aerobik vagy akár úszás is. A lényeg, hogy legalább heti 2-3 alkalommal 1-1 órát szánjunk erre a tevékenységre. Emellett pedig a stresszmentes életmód is sokat nyom a latba, hiszen ha huzamosabb ideig van az egekben a kortizol szintünk, az hosszú távon a szerveinkre, a mentális egészségünkre, illetve lelkiállapotunkra is rossz hatással van.

Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy mit és hogyan tesz meg az egészségéért, de az étrend-kiegészítők szedése mellett annak is fontos utánanézni, hogy milyen egyszerű, de nagyszerű házi praktikák léteznek immunrendszerünk felturbózására. A fenti ételek rendszeres fogyasztásával máris teszünk valamit egészségünkért!

Ezek is érdekelhetnek