Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 változókori probléma, ami gyógyteával egyszerűen megoldható!

Ne hagyjuk, hogy a változókor tönkretegye az életünket! Ez csak egy időszak, amelyet a megfelelő módszerekkel, praktikákkal sokkal elviselhetőbbé tehetünk – a Fanny magazin összegyűjtötte a leghasznosabbakat!

1. Hőhullámok ellen

A hirtelen kialakuló hőségérzet általában nem tart túl sokáig, ám kis idő alatt is nagyon leizzadhatunk. Hogy enyhítsük, viseljünk jól szellőző, természetes alapanyagú ruhát, kerüljük az erős fűszereket, igyunk kevesebb koffeintartalmú italt, mozogjunk rendszeresen, hetente legalább háromszor.

Javasolt gyógynövény: zsálya, poloskafű, cickafark.

A klimax okozta hőhullámok enyhítésére, az izzadás csökkentésére alkalmas a zsályából készült tea, ami összehúzza a pórusokat, emellett külsőleg, lemosóként is érdemes használnunk, mert izzadáscsökkentő hatása van. A poloskafű szintén ösztrogénszerű anyagokat tartalmaz, így jótékony hatással van a hormonháztartásra, mérsékli a kellemetlen hőhullámokat. Ezenkívül remek gyógyírt jelent az ingerlékenység ellen, valamint segít a hüvelyszárazságon is. A cickafark teájával a megborult hormonháztartást szelídíthetjük meg, amelynek eredményeképpen a hőhullámok is csillapodhatnak.


2. Álmatlanság esetén

Az alvási problémák hátterében gyakran lelki gondok állnak, amelyeken a hormonális változás idején jóval nehezebb úrrá lennünk. Napközben töltsünk minél több időt a szabad levegőn, ez hozzásegít minket a nyugodtabb alváshoz. Lefekvés előtt vegyünk egy kellemes fürdőt, hallgassunk nyugtató zenét. Az esti órákban ne együnk semmi olyat, ami megterheli a gyomrunkat, ne igyunk alkoholt vagy koffeines italt. Relaxáljunk, meditáljunk, lehetőleg minden este. Lefekvés előtt szellőztessünk ki.

Javasolt gyógynövény: érdemes komló-, macskagyökér-tartalmú érendkiegészítőt szednünk, amelyek nyugtatják az idegeket és elősegítik a nyugodt alvást.

 
3. A jó hangulatért

A változókor nemcsak fizikailag, de lelkileg is megviselhet minket. Veszélyben érezzük a vonzerőnket, a nőiességünket, ami miatt romlik az önértékelésünk, szorongóvá, rosszkedvűvé, ingerlékennyé válunk. De tehetünk ellene! Alakítsunk ki pontos napirendet, amit tartsunk is be. Keressünk új életcélokat, hobbit, elfoglaltságot. Mozogjunk rendszeresen, ez nem csak a testünkre, de a lelkünkre is jó hatással lesz.

Javasolt gyógynövény: orbáncfű

Az orbáncfű a „lélek napsugaraként” is emlegetett gyógynövény hangulatjavító hatását már az ókori görögök is ismerték. Hasznos lehet a változókori hangulatingadozások ellen, és az alvásra is jó hatással van, mivel a szerotonin lebontásáért felelős anyagot blokkolja.

4. Intim közérzet

A változókor kellemetlen velejárója lehet a hüvelyszárazság. Alacsonyabb ösztrogén hormon szint esetén a hüvelyhám elvékonyodik, szárazabbá, érzékenyebbé válik, csökken az ellenálló képessége, ezért sokkal sérülékenyebbé és a fertőzésekkel szemben érzékenyebbé válik. Változókorban ráadásul a nemi szervek vérellátása is csökken, ami tovább súlyosbítja a panaszokat.

Javasolt gyógynövény: aloe vera, körömvirág, tigrisfű, illetve a teafaolaj szintén támogatják a gyógyulást, gyulladás- és ödémacsökkentő hatásúak.


5. Pluszkilók ellen

A lenmag támogatja az emésztést, ómega-3-ban és rostokban gazdag, ráadásul a benne található lignan fitoösztrogéneknek köszönhetően a klimax tüneteit is képes csillapítani. Bizonyos növényekben, mint a szója vagy a csicseriborsó, olyan vegyületek találhatók, amelyek úgy viselkednek a szervezetben, mint az ösztrogén.

Javasolt gyógynövény: a csipkebogyóból készült tea fogyasztása súlycsökkentő hatású, magas antioxidánstartalmának köszönhetően pedig enyhe zsírégető hatása van. Az édeskömény pedig az éhségérzet csökkentésében lehet segítségünkre.

(Forrás: Fanny magazin)

Ezek is érdekelhetnek