Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zero waste a konyhában: így hasznosítsd a zöldségek és gyümölcsök minden részét

default user icon
MME
Ha sokat főzünk, sok a hulladék is. A konyhánkba bekerülő minőségi alapanyagokat megtiszteljük azzal, hogy nem dobjuk ki jelentős részüket, megpróbálunk lehetőleg mindent felhasználni.

Megszokásból, lustaságból vagy hagyományból sok mindent kidobálunk főzés közben. Főként a zöldségtisztítás és gyümölcshámozás során keletkezik rengeteg hulladék. Adunk pár ötletet, hogy mit csinálj azzal, ami eddig a kukában végezte.

Sárgarépa zöldje

Míg a petrezselyem zöldjét gyakran és örömmel használjuk, a sárgarépa büntetésben van, a zöldjét általában haza sem visszük, pedig remek pesztót lehet belőle készíteni. Egy csokor répalevél, valami dióféle, hidegen préselt olaj, fűszerek ízlés szerint (fokhagyma, bors, kömény stb.), só, bors meg egy erős turmix. Pont ugyanúgy használhatjuk, mint a klasszikus bazsalikompesztót, azaz tökéletes tésztákhoz, szendvicsekhez, sültekhez.

Reteklevél

Ebből is lehet pesztót készíteni a fenti módon. A nagyon zsenge levelek mehetnek salátába: kicsit szokatlan ugyan, de nagyon finom.

Céklalevél

Tökéletes saláta-alapanyag: szép, dekoratív és nagyon finom.

Karfiol- és brokkoliszár

Általában levágjuk a kis rózsákat, azt használjuk fel, a vastag tönk és a szárak mennek a szemétbe. Ezeket is meg lehet párolni (nem a rózsákkal együtt, mert más a főzési idejük). Vékonyra szelve vagy reszelve pedig érdemes fermentálni. Gyakorlatilag semmit nem kell kidobni!

Mángoldszár

Ha leszedtük a leveleket, a szárakat külön főzzük meg sós vízben. Készíthetünk belőle rakottasokat, tehetjük zöldségragukba, sós pitékbe, lepényekbe.

Vegyes zöldségmaradékok, héjak

Ha feldolgozás előtt alaposan megmossuk a zöldségeinket, akkor a leeső héjakból, hüvelyekből, végekből remek házi zöldségalaplevet tudunk főzni. Ugyanez vonatkozik azoknak a zöldfűszereknek a száraira, amelyeknek csak a leveleit használtuk fel.

Krumplihéj

Bő zsiradékban vagy sütőben, kevesebb zsiradékkal ropogósra sütve szuper csipszet kapunk.

Alma- és körtehéj

Ezekből házi ecet készülhet. Beletesszük egy üvegbe, adunk hozzá egy-két teljes gyümölcsöt is, persze ezt is darabolva. Felöntjük klórmentes vízzel (pár centit üresen hagyunk). Üvegenként 8-10 dkg cukrot vagy mézet keverünk hozzá. Gézanyaggal lefedjük, hogy ne mehessenek bele a rovarok. Szobahőmérsékleten tartjuk. Ha arra járunk, megkeverjük. Jó egy hónap múlva átszűrjük, és hagyjuk még egy-két hónapig érni, akkor jó, amikor már nem alkoholos, hanem ecetillatú. Ezekből a héjakból is készülhet csipsz, kis lisztbe forgatva, ugyanúgy megsüthetjük, mint a krumplihéjat.

Görögdinnyehéj

Felaprítva fermentálhatjuk, finom, ropogós savanyúságunk lesz belőle. Le kell róla vágni előtte a külső, vastag héjat és a gyümölcshúst is.

Ízetlen sárgadinnye

Ha nem édes a dinnyehús, különleges savanyúságnak még pont jó lesz. Ezt is fermentálhatjuk vagy eltehetjük klasszikus savanyúságlével.

Sárgadinnye- és sütőtökbél

Fermentált üdítők alapja lehet a kikapart, magos rész.

Jó tudni

Ha zöldséget tisztítasz, gondold végig, hogy mit tudsz megmenteni azokból a részekből, amelyek nem kerülnek bele az ételbe. Csak a friss, vegyszermentes zöldségeket tudod teljesen felhasználni: a nagyüzemi termesztés során használt szerek ugyanis sokszor pont a héjban és a levelekben halmozódnak fel, így ezeket nem szabad megenni.

(Nyitókép: shutterstock)

Ajánljuk még: 

 

Ezek is érdekelhetnek