Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Tegye fel a kezét, aki répapucoláskor a levelek tövénél található megvastagodott részt is felhasználja! Senki? És ki az, akinél a kukában/komposztban végzi? Mindenki? Sejtettük, és bevalljuk, mi is az utóbbi csapatot erősítettük – amíg ki nem derült, mit tud ez az apró zöldségdarab, ha megfelelő módon kezelik!
Ha azt mondjuk, hogy amit eddig a szemétbe dobtál, abból több száz forintot spórolva, a világ legfinomabb, ultraropogós nassát készítheted, kiborulsz? Ne tedd, máris mutatjuk a zseniális zero waste trükköt, amihez nem kell más, csak pár szem sütni való burgonya, só és olívaolaj.
Ha sokat főzünk, sok a hulladék is. A konyhánkba bekerülő minőségi alapanyagokat megtiszteljük azzal, hogy nem dobjuk ki jelentős részüket, megpróbálunk lehetőleg mindent felhasználni.
Az elmúlt években egyre többször találkozunk a zero waste kifejezéssel. Nagy kérdés, hogy megmenthetjük-e a bolygót, ha változtatunk az életünkön és megpróbálunk „nulla hulladékot” termelni a hétköznapok során, vagy egyszerűen csak a saját életünket tesszük könnyebbé, olcsóbbá az átgondolt, pazarlás nélküli élettel.
Június 18. a Fenntartható Gasztronómia világnapja. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezdeményezésére létrejött esemény 2016 óta a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra, az ökológiai lábnyomunk csökkentésére hívja fel a figyelmet. Gálicz István a METRO Vevőakadémia séfje és Pohner Ádám, a 2018-as Bocuse d’Or hazai győztese, a méltán híres balatonszemesi Kistücsök séfje e filozófiát járta körbe egy, a METRO szervezte gasztroworkshopon.