10 dkg mazsola vagy aszalt vörös áfonya (elhagyható, aki nem szereti)
1 db citrom reszelt héja
4 db alma lereszelve
A tetejére:
2 db tojás sárgája
1 ek tej
Elkészítés
A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, majd lejjebb vesszük a hőfokot, belekeverjük a búzadarát, és további kb. 2 percig főzzük.
Utána elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd alaposan összekeverjük. Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és ezt is belekeverjük a mákos masszába, majd az egészet hagyjuk kihűlni.
Egy kézi mixer segítségével a tésztához keverjük a puha vajat (fontos hogy a vaj puha legyen, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - nyújtás közben kicsit berepedezhet a tészta széle, de ez nem baj, mert egy omlós tésztát készítünk) és a túrót. Krémesre keverjük, majd hozzáadagoljuk a porcukorral, sóval, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet.
Kézzel összegyúrjuk a tésztát, és lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalapra nyújtunk ki. Egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket (a széleinél kb 1 cm-t hagyjunk szabadon). Feltekerjük a tésztát (a hajtás alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, a tetejét lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével, fogvájóval alaposan megszurkáljuk, egészen az aljáig a tetejét és az oldalát is. 170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Felszeletelve kínáljuk.
Azok számára ajánlom, akiknek az ünnep előtt kevés idejük van a sütésre. Mivel egyszerű elkészíteni, a kezdő háziasszonyok kedvence is lehet. Ez a mennyiség 2 db rúdhoz elegendő, tehát felezzük a mennyiségeket, ha 1 rudat szeretnénk készíteni. Az elkészítés napján is finom, de szerintem másnap még sokkal finomabb, ha hűvös helyen pihentetjük. - Galcsill
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!