Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Villámgyors mákos bejgli

45 perc
bonyolult
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • 50 dkg puha vaj
  • 50 dkg túró
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 4 ek porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 6 dkg búzadara
  • 10 dkg mazsola vagy aszalt vörös áfonya (elhagyható, aki nem szereti)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 4 db alma lereszelve
  • A tetejére:
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 ek tej

Elkészítés

  1. A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, majd lejjebb vesszük a hőfokot, belekeverjük a búzadarát, és további kb. 2 percig főzzük. 
  2. Utána elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd alaposan összekeverjük. Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és ezt is belekeverjük a mákos masszába, majd az egészet hagyjuk kihűlni.
  3. Egy kézi mixer segítségével a tésztához keverjük a puha vajat (fontos hogy a vaj puha legyen, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - nyújtás közben kicsit berepedezhet a tészta széle, de ez nem baj, mert egy omlós tésztát készítünk) és a túrót. Krémesre keverjük, majd hozzáadagoljuk a porcukorral, sóval, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet.
  4. Kézzel összegyúrjuk a tésztát, és lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalapra nyújtunk ki. Egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket (a széleinél kb 1 cm-t hagyjunk szabadon). Feltekerjük a tésztát (a hajtás alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
  5. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, a tetejét lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével, fogvájóval alaposan megszurkáljuk, egészen az aljáig a tetejét és az oldalát is. 170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés

Azok számára ajánlom, akiknek az ünnep előtt kevés idejük van a sütésre. Mivel egyszerű elkészíteni, a kezdő háziasszonyok kedvence is lehet. Ez a mennyiség 2 db rúdhoz elegendő, tehát felezzük a mennyiségeket, ha 1 rudat szeretnénk készíteni. Az elkészítés napján is finom, de szerintem másnap még sokkal finomabb, ha hűvös helyen pihentetjük. - Galcsill

Ezek is érdekelhetnek