Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen egy békebeli, vidéki vendégváró: íme a köménymagos zsíros kocka receptje

A legegyszerűbb sütemények a legjobbak, és ezt nagyszüleink is pontosan tudták! A régi receptekhez kevés hozzávaló kellett, mégis egytől egyig finom volt a végeredmény. Ilyen ez a békebeli, köményes vendégváró is, amihez tuti, hogy mindent megtalálsz otthon a kamrában!

Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk sokat sütni és főzni, és rengeteget enni. A nagy kajálások után jól tud esni valami egyszerűbb, mégis ízes és finom ropogtatnivaló a sok fűszeres, vagy éppen habos, krémes és töltelékes édesség és aprósütemény után. Ez a régimódi köménymagos zsíros kocka pont ilyen! Tökéletes vendégváró, ami ráadásul a gyomornak is jót tesz.

A köménymag remekül illik a sós pékárukhoz. Gyakran kerül kiflik, pogácsák vagy sós rudak tetejére. A köménymagnak számtalan jótékony egészségügyi hatása ismert, ilyen többek között, hogy segíti az emésztést, remek étvágygerjesztő, görcsoldó és szélhajtó is. Ezen tulajdonsága miatt készítenek belőle teát is puffadás ellen.

Használd tehát bátran a köménymagot (egészben vagy őrölt formában), hiszen remek fűszer!

Így készíts köménymagos zsíros kockát! Íme a recept!

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 ek. cukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 dl langyos tej
  • 20 dkg zsír
  • felvert tojás a tetejére

Elkészítés:

  1. Langyos, csipet cukorral édesített tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt, majd összegyúrjuk a liszttel, a többi cukorral és a sóval (rétestészta keménységű lesz). Félórát hagyjuk pihenni.
  2. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a zsírral, hajtogatjuk, és ezt ismételjük még háromszor. Az egyes hajtogatások között nem pihentetjük.
  3. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét késsel ferdén bekockázzuk. 4-5 cm-es kockára vágjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk. Megkenjük a tetejét felvert tojással, megszórjuk köménymaggal. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
  4. Tíz perc után a hőmérsékletet 180 fokra csökkentjük, és készre sütjük.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss