Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 gyógyító élelmiszer, ami mindig legyen otthon a téli időszakban

default user icon
MME
Közeleg, sőt egyesek szerint már itt is van az influenzajárvány, ami idén súlyosabb lehet, mint a korábbi években. Ezért különösen fontos, hogy a védőoltások és az immunrendszerünk védelmét szolgáló intézkedések (rendszeres mozgás, higiéniai szabályok betartása stb.) mellett felkészüljünk egy esetleges fertőzésre nemcsak gyógyhatású készítményekkel, hanem a gyógyulásunkat segítő, hasznos élelmiszerek beszerzésével is.

Immunrendszerünket egész évben erősíteni kell, de az őszi-téli időszakban még fontosabb ügyelni arra, hogy megvédjük az egészségünket. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a különböző vitaminok és étrend-kiegészítők szedése, az alkoholfogyasztás csökkentése és az elegendő éjszakai alvás mind segíthetnek a vírusok elleni hatékony védekezésben, ám mindezek ellenére előfordulhat, hogy megfázunk, influenzások vagy covidosak leszünk. Amikor ez megtörténik, fontos, hogy legyen otthon immunerősítő élelmiszer. Mutatjuk, milyen ételek fogyasztásával küzdhetjük le gyorsabban a betegségeket, erősödhetünk meg könnyebben!

1. Színes gyümölcsök és zöldségek

Az antioxidánsok, például a flavonoidok, antocianinok és karotinoidok segítenek leküzdeni a káros szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, és veszélyeztethetik az immunrendszert. Szerencsére ezek a tápanyagok minden nagyon élénk színű zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók. Flavonoidok olyan ételekben vannak nagy mennyiségben, mint a bogyós gyümölcsök, a kelkáposzta, a cékla vagy az étcsoki. Antocianinok találhatók a piros bogyós gyümölcsökben, a szőlőben, a gránátalmában, karotinoidok pedig a narancssárga, sárga és piros zöldségekben és gyümölcsökben, például a sütőtökben vagy a mangóban.

2. C-vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek

A C-vitamin erős antioxidáns, amely segíthet az immunrendszernek a betegségekkel szembeni harcában. Valójában ez a vitamin segíthet a fehérvérsejtek növekedésében és termelésében, amelyre a szervezetének szüksége van a fertőzések leküzdéséhez. Ezenkívül a C-vitamin segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, hasonlóan a fent említett többi antioxidánshoz. Természetesen étrend-kiegészítőket is szedhetünk, de a szükséges napi C-vitamin mennyiséghez táplálkozással is hozzájuthatunk. Elég, ha csak a narancsra vagy a mandarinra gondolunk, de kitűnő C-vitamin forrás a paradicsom, a paradicsomlé, a piros kaliforniai paprika, az eper, a kivi, a spenót vagy a zöldbab is.

3. Sovány marhahús

Megfázás, nátha, influenza után jól jöhet egy kis sovány marhahús, ami segít a tápanyag-visszapótlásban. A marhahús ugyanis gazdag cinkben – egy adag marhahús pedig a napi szükségletnek majdnem a felét biztosítja. Ha húsmentes diétát tartasz vagy nem kívánod a húst, akkor pótold a cinket hüvelyesek, diófélék, magvak és tejtermékek fogyasztásával.


4. Görög joghurt

Már egy kevés görög joghurt is segíthet abban, hogy egy betegség után erőre kapjunk. A görög joghurt gazdag immunerősítő anyagokban, mint például B-12 vitaminban, szelénben és cinkben. Ráadásul aktív élő kultúrákat is tartalmaz, amik „jó” baktériumként segítenek helyreállítani a bélflóra egészségét.

5. Zöld tea

Valójában nem élelmiszer, egy a zöld tea kis  kortyolgatása javíthatja általános egészségi állapotot, különösen a téli, járványos időszakban. A zöld tea polifenolokat tartalmaz, amelyek erős antioxidánsok, és amelyekről kimutatták, hogy segítenek a betegségek leküzdésében.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss