hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vészes fogyást okozhat a túlzott rágózás

Bármilyen hihetetlen, akár rágózás miatt is lehet hirtelen veszélyesen sokat fogyni.

Egyre több élelmiszer tartalmaz cukor helyett édesítőszert, melyek közül az egyik leggyakoribb a szorbitol. A szorbitol azonban igen kis mértékben szívódik fel a vékonybélből és emiatt hasmenést okozhat. A British Medical Journal folyóirat legfrissebb számában megjelent közlemény két olyan esetről is beszámolt, mely a cikk címét alátámasztja.

Mindkét beteg krónikus hasmenés, hasi fájdalom és nagymértékű fogyás miatt jelentkezett orvosánál. Bár mindkét esetben igen körültekintő kivizsgálást végeztek, a probléma hátterére mégis a táplálkozási szokások alapos feltárása világított rá: mindkét beteg rengeteg cukormentes rágógumit és édesítőszert fogyasztott.

Az első beteg, egy 21 éves hölgy rágógumi fogyasztással naponta 18-20 g szorbitolt juttatott a szervezetébe (egy rágóban kb. 1,25 g található). A második beteg, egy 46 éves férfi pedig naponta 20 cukormentes rágó és 200 g édesítőszer fogyasztását vallotta be, mely naponta összességében 30 g szorbitol terhelést jelentett. Mindkét beteg esetében a szorbitol azonnali megvonása a panaszok megszűnéséhez és a testsúly, valamint a bélműködés rendeződéséhez vezetett.

Az összetevők fogyasztásából származtatható lehetséges mellékhatásokat általában apró betűvel tüntetik fel a terméken, ezért lehet, hogy sok fogyasztó tényleg nincs tisztában a fogyasztott szorbitol hasmenést fokozó tulajdonságával.

„Bár az extrém mennyiségű szorbitol fogyasztás mellékhatásai jól kifejeződtek az említett két betegen, általánosítani mégis korai, ehhez további nagy esetszámú vizsgálat elvégzése szükséges.” – figyelmeztetett Dr. Juergen Bauditz, a kutatócsoport vezetője.

forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss