Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vermutos spárgakrémleves sült gombával és zöldséggaluskával

30 perc
rafinált
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: Megtisztítom a spárgák alsó részét egy hámozóval a fás részektől. Azután a fejeket letöröm és félreteszem, az alsó részeket pedig kisebb darabokra vágom.

A hagymát csak úgy tessék-lássék felkockázom (mivel úgyis turmixolás áldozata lesz), 1 evőkanál vajon kevés sóval párolom. Amikor üvegessé válik, megszórom fehérborssal, átkavarom, majd öntök rá egy pohár vermutot. Ezt követően beleteszem az apróra vágott spárgarészeket, felöntöm a zöldséglével (ez húslé is lehet), megsózom, és lassú tűzön forralom.

Közben a gombákat cikkekre vágom. 1 evőkanál vaj és kevés olívaolaj keverékén pirosra sütöm, a végén minimális zúzott fokhagymát teszek rá, tekerek borsot, picit sózom, és félreteszem a spárgafejek mellé.

A tejszínt és a keményítőt összekeverem.

Ez alatt az idő alatt a levesben puhára főnek a spárgadarabok, így egy botmixerrel zöldszínű egyveleget gyártok belőle. Visszateszem a tűzre, belerakom a párolt gombát és a spárgafejeket. Hogy ne vesszenek kárba az ott keletkezett ízek, a serpenyőt, amiben a gombát megpirítottam, kiöblítem egy kis levessel, és ezt a finom, fűszeres lét is beleöntöm a fazékba.

Elkészítem a zöldséggaluskát. Egy müzlis tálkába beleteszem a vajat, a szárított zöldségeket, a tojást, a lisztet és egy egészen picike sót. Rögtön beleszaggatom a levesbe egy kávéskanállal (vagy késsel, már nem is tudom).

Ekkor egy keveset kimerek a levesből, ráöntöm a keményítős tejszínre, és beleöntöm a levesbe. Teszek rá még egy picit vermutot az íze kedvéért. Egyet rottyan még, és kész is.

Megjegyzés

Hozzátartozik, hogy nem szeretem különösebben a spárgát, és előkészíteni is legalább annyira zsenánt, mint pl. a halászlét passzírozni. Én nagyon lusta háziasszony vagyok, kevés dolgot szeretek csinálni, ami macerás. Évente egyszer azért csak rászánom magam a spárgával kapcsolatos műveletekre. Most krémleves készült belőle. Igazából nem tudom, miért nem szeretem a spárga körüli munkálatokat, mert a zöld (számomra ez tavaszi, a sárga olyan semmilyen) mindig zsenge, alig van egy kis pucolnivaló az alján, összességében hamar kész vagyok. Biztos valami fóbia. - megtudjuknezni

Ezek is érdekelhetnek

Friss