Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Üvegvisszaváltás: 7 dolog, amit az új rendszerről tudni kell

A január elsején elindult kötelező visszaváltási rendszer, vagyis betétdíjas lett az üvegen túl a műanyag és a fémcsomagolás is. Nézzük a legfonotsabb kérdéseket és válaszokat a - klasszikus nevén - üvegvisszaváltással kapcsolatban!

Bár az igazi kiteljesedésére nyárig várnunk kell, de január elsején lekerült az A4-es figyelmezetetés azokról a szupermarketek előterében álló üvegvisszaváltó masinákról, amelybe bedobva a műanyag és fém palackokat, pénzt kaphatunk  - elindult ugyanis a kötelező visszaváltási rendszer. A Borsonline összeszedte a legfontosabb tudnivalókat!

 

Milyen palackokat és dobozokat lehet viszaváltani?

A tej és tejalapú italok kivételével minden 0,1-3 literes kiszerelésű üveget, fém és műanyag palackot, valamint dobozt visszaválthatunk minden REponton, a visszaváltó automatáknál, vagy a kisebb, önkéntesen csatlakozó boltok esetében kézi visszaváltással tavasztól.

HOL lehet visszaváltani a palackokat?

Az ezer főnél nagyobb népességű településeken működő, 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszerboltokban kötelesek lesznek visszavenni az üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos italtermékek csomagolásait.

Keresd a jelet!

A vásárlás előtt nézzük meg, hogy a csomagoláson rajta van-e a visszaváltható jelzés. A gyártóknak június 30-ig kell megfelelniük a követelményeknek, eddig forgalmazhatnak nem visszaváltható italcsomagolásokat is, így a kezdeti időszakban olyan jelölés nélküli italokkal is találkozhatunk a boltok polcain, melyeket az új automatáknál nem tudunk visszaváltani.

Egyutas vs. többutas flakonok

A csomagoláson kétféle logó található, attól függően, hogy az adott termék egy- vagy többutas. Az egyutas termékek, mint például a PET palackok vagy az alumínium dobozok, anyagukban újrahasznosíthatók. Ezekért egységesen 50 Ft visszaváltási díjat kell fizetnünk palackonként, melyet bármelyik visszaváltó automatánál vagy kézi visszaváltó pontokon leadhatunk. Az úgynevezett többutas, vagyis újratölthető palackok visszaváltási díja eltérő lehet, mivel ezt a gyártó cég határozza meg, melyet kötelezően fel kell tüntetnie a palackon található logóban. Arra vigyázzunk, hogy ezeket csak azoknál az üzleteknél lehet visszaváltani, ahol megvásároltuk a terméket.

mit kapunk a palackokért?

A visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, melyet levásárolhatunk vagy készpénzre válthatunk az üzletben vagy üzletláncban. Emellett a visszaváltási díjat jótékonysági szervezet részére is felajánlhatjuk. Várhatóan márciustól azonnali bankszámlás visszautalásra is lesz lehetőség.

mi legyen a kupakkal?

A palackokat nem szabad laposra taposni. Az automaták ugyanis a csomagolások regisztrált tömegét és formáját azonosítják, illetve a termékre kerülő vonalkódot is beolvassák, ehhez pedig szükséges a sérülésmentes csomagolás. Az automata a kupak nélküli PET palackokat is elfogadja, de célszerű a palackkal együtt leadni, hiszen ezeket is ugyanúgy le kell gyártani.

 

Mi lesz a régi palackokkal?

Az átmeneti időszakban a betétdíjas termékeket a régi rendszer szerint lehet visszaváltani továbbra is a vásárlás helyén. Az új automatákban azonban nem lehet a jelzés nélküli, üres PET palackokat, alumínium dobozokat és üvegeket leadni, ezért fontos ezeket továbbra is szelektíven gyűjteni  a műanyag-, fém- és papírhulladékkal együtt. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss