Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 10 legjobb magyaros étterem hazánkban: itt a legjobb a dödölle!

default user icon
MME
Ha nem otthon, akkor hol kapni a legjobb töltött paprikát, hortobágyit, pacalpörköltet, harcsapaprikást, gulyást vagy szalontüdőt? A Dining Guide kalauzból kiderül, melyek hazánk legjobb magyaros éttermei. Mutatjuk a listát!

Júliusban adták át a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2021-es Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. A TOP 10+2 ranglistára idén, a Dining Guide történetében először, három vidéki étterem is került, a legjobb éttermek listáját pedig jelentősen átrajzolta a világjárvány.

A Dining Guide TOP10 ranglistája az elmúlt 6 évben Michelin-csillagos séfek illetve a tekintélyes Michelin-kalauzhoz köthető szakértő segítségével készült el, ők határozhatták meg azt is, hogy az adott évben mely étterem nyeri el az Év Étterme Díjat

„A Dining Guide kiadvány célja, hogy az étterembe járó fogyasztók szemszögéből nézve mérje fel a magyarországi éttermek teljesítményét, és ajánlja azokat az olvasóknak. A TOP100 Étteremkalauz a pontszámokon túl továbbra is tagekkel, címkékkel és szimbólumokkal is információt ad az adott vendéglátóhely besorolásáról. Az éttermi állítások szakértői szemmel való ellenőrzése komoly „fogyasztóvédelmi” feladat. Az idei tesztelés különleges volt, hisz limitált idő adatott rá, emellett sok hely ki sem nyitott a legjobb éttermek közül. Őket az idei kalauz természetesen nem említi, nem rangsorolja” – mondta Herczeg Zoltán.

A kiadványban számos éttermi toplistát állítottak össze, többek között kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei, vidéki éttermei, cukrászdái és magyaros éttermei. Utóbbi listát mutatjuk most be nektek, ha kíváncsiak vagytok, hol kapni a legjobb gulyást, pörköltet vagy hortobágyit.

A felsorolás nem rangsor, az éttermeket betűrendben mutatjuk be.

Bori Mami Étterem (Gyöngyös)

Ha Gyöngyös és Mátra, akkor a környék legizgalmasabb helye a Bori Mami, ami már 2014 óta szerepel a vidéki vendéglátóhelyek élbolyában. 2020-ban mind a konyha, mind a vendégtér újjászületett, ám az ars poetica nem változott: követik a tradíciókat, annyira modernizálnak, amennyire egy vegyes korosztályú társaságnak sem kihívás a tányér értelmezése, és családias, nagypolgári légkört teremtenek. Örök kedvenc a báránnyal és kápiával készülő töltött paprika, de sűrűn megjelennek olyan favoritok is, mint a pacalpörkölt, az erdélyi töltött káposzta, a hortobágyi palacsinta, de sokat dolgoznak vadhússal is. Az étterem tudatos és büszke vezetője Sándor Béla, aki fontos alakja a vidéki gasztronómiának.

Erhardt Étterem és Panzió (Sopron)

Sopron egyik legfontosabb és legszerethetőbb étterme Erhardt Zoltáné. A családi panzióval egybenőtt hely békeidőben legalább annyi osztrák vendéget fogad, mint magyart, ezt pedig közérthető, sallangmentes, de nagyon jóízű és élményszerű konyhájának, szívélyes vendéglátásának köszönheti. A tulajdonos-chef az elmúlt időkben tökélyre fejlesztette péktudását, valamint Kocsis Patrikot nevezte ki a konyha élére. A fiatal chef a legutóbbi hazai Bocuse d’Or-on harmadik helyezést ért el Haraszti Zsolt sous chefjének commisjaként. Hortobágyi, tatár beefsteak, harcsapaprikás túrós csuszával és cordon bleu is elérhető náluk, a kacsacombot és -mellet káposztás cvekedlivel tálalják. Soproni borkínálatuk is releváns.

Kistücsök Étterem (Balatonszemes)

Jövőre 30. évfordulóját ünnepelheti a déli part ikonikus vendéglője, a balatoni gasztroforradalom elindítója, amely 2021-ben is közönségkedvenc. Kibővítését és megújulását követően már Kistücsök Food&Room néven szálláshelyként is szolgál, és külön éttermi egységgel is jelentkeznek Séfszoba néven, ahol kizárólag degusz-
tációs menüt kínálnak, az évszak és a régió friss terményeire alapozva, míg a nagyétteremben a Kistücsöktől megszokott konyhai stílust és kedvenceket viszik tovább (mint a kovászosuborka-leves, szász húsleves, a kacsacomb káposztás cvekedlivel vagy a vaddisznóhúsos házi szélesmetélt). Hangsúlyt kapnak a vegán ételek is, az eddigi Régiónk ízei menü a Régiónk vegán ízei menüvel egészült ki.

Macok Bisztró (Eger)

Az országszerte népszerű egri bisztró/étterem bizonyítja, hogy a laza vidéki elegancia és a finom játékos gondolkodás nem egymást kizáró tényezők. A Macok évek alatt tökéletesített koncepciója különleges légkört ad az étteremnek, melynek köszönhetően szívesen visszatér a vendég. Macsinka János chef-tulajdonos 2021 év elején Kövér Gergely személyében új, felkészült chefet igazolt az étterem konyhájára. A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak és magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap közepesen széles választéka a helyi vendég igényeknek megfelelően mindig kiegészül egy szezonális ajánlattal és ebédmenüvel, nagyon jó ár-érték aránnyal várják a vendégeket.

Nagylaposi Birkacsárda (Gyomaenrőd)

Mezőtúr és Szarvas között, Gyomaendrődön találjuk a neves csárdát. Családi vállalkozásban működtetik, de az étterem csak az egyik profiljuk, ugyanis komoly állattartók is. Jelentős állományú a szürkemarha-gulyájuk, juhnyájuk és mangalicát, valamint tyúkokat is nevelnek. Az étterem kínálata teljes egészében a lokációjuk kínálatára épül. Egészen ritka az ilyen közvetlen hús- és tojásbeszerzés a magyar éttermek körében, amit pedig nem ők termelnek meg, azt megnevezett, közeli őstermelőktől szerzik be. Nevezhetnénk signature dish-nek, de hívjuk inkább csárda kedvenceknek a változatlan recept szerint készült sós burgonyával kínált birkapörköltet. Autentikus alföldi csárda a legjobbak közül.

Öreg Prés Étterem (Mór)

Az Öreg Prés Étterem szálláshely, sváb tájház és étterem egyben, Mór központjában, egy csendes kis utcában. 2020-ban az étterem vezetését átvette Volenter István chef-tulajdonos, aki a magyar gasztronómia egyik kiemelkedő képviselője. A chef a Bocuse d’Or Europe 2020-as magyar csapatát irányította, ezt megelőzően pedig a valamikori székesfehérvári 67 étterem kiemelkedő minőségű konyháját jegyezte. Az Öreg Prés magyar hagyományokra épít, regionális alapanyagokra és termelőkre támaszkodva modern interpretációban. Az étlap jó érzékkel összeállított kortárs vidéki gasztronómiáról tanúskodik.

Roseinstein Vendéglő (Budapest)

A Rosenstein – családi vendéglő, a főváros egyik legendás étterme, ahol egyszerre áll és halad az idő. Rosenstein Tibor és fia Róbert igyekeznek kedvére tenni mindazoknak, akik az elmúlt 25 évben már fogyasztottak náluk zsidótojást, sóletet vagy rántott borjúlábat, és közben törődnek az innovációkra éhesebb, esetleg fiatalabb közönséggel is. Étlapjuk terjedelmes, mert ezt szokták meg a törzsvendégek, ikonikus fogásaikat (pl: pacalpörkölt, szalontüdő, madártej) bizonyos napokon készítik csak, de a chefajánlatokkal jóval játékosabbak. Saját pálinkáik, söreik, szörpjeik, kávéjuk és lekvárjaik hazaviszik a család filozófiáját, Rosenstein Tímea, Tibi bácsi menye pedig webshopban kínálja világhírű pitéit.

Stand25 Bisztró (Budapest)

Amennyiben a főváros legmegbízhatóbb, főleg magyar hagyományokkal, felesleges újragondolások nélküli ízekkel operáló bisztróját keresnénk, akkor jó helyen járunk az Attila úti Stand25-nél. Egyértelműen örömteli lépés volt a Belvárosi Piac utáni budai, 2019-es helyszínváltás, így méltó otthont kapott ez a szerethető, csalhatatlan törzshely, Szulló Szabina és Széll Tamás Stand melletti otthonos, fesztelenebb bisztrója. A tágas belső tér mellett a szezonális, kockásterítős terasz kicsit a budai vendéglőzés miliőjét hivatott visszahozni, ám a századelőn egészen biztosan nem kóstoltak ilyen kiváló zöldborsó levest, gulyást, rakott burgonyát, tojásos nokedlit, mangalica brassóit és persze somlói galuskát, Gundel palacsintát. A bezárások alkalmával sem tétlenkedtek: kész állapotban, illetve otthon befejezős rendszerben
is kiadták a favorit ételeket, és ki is szállították, akár a karácsonyi asztal főszereplőit is. Jelenleg a sokak által ismert, kiváló ár-érték arányú déli ajánlat a hétköznapokon elérhető, míg vacsorára á la carte fogásokkal, Stand25 menüvel, és vegetáriánus menüvel készülnek.

Vendéglő A Kisbíróhoz (Budapest)

A budai oldal vendéglőinek száma a századfordulót követően volt a legmagasabb, de mai napig nem kell lemondanunk erről a műfajról. A Szarvas Gábor úton lévő Vendéglő a Kisbíróhoz hitvallása, hogy a tradíciókat vegyíti a gourmet vonallal. Legutóbbi étlapjukon már nem szerepelnek a kezdetektől kínálaton lévő emblematikus fogások, mint amilyen például az ökörpofa retró volt, 2021-re frissítettek egyet. Állandó kínálatuk is a szezonális hozzávalók felé tendál, de van átfedés a heti ajánlattal. Borlapjukon a Bock összes évjárata megtalálható, magnumokkal együtt. A Kisbíró vonzó teraszán hétvégén szívesen ebédelnek a környékbeliek, Bíró Lajos ilyenkor sűrűn főz bográcsban, és anekdotákból sincs hiány.

Veszely Csárda (Békéscsaba)

Az igazi vidéki csárda XXI. századi átirata, főút menti elhelyezkedéssel, ahogyan annak lennie kell. Már az 1800-as évek első felében is csárdaként működött, a jelenlegi tulajdonosok döntése szerint ezen éttermi műfaj klasszikus hagyományait viszik tovább. Bizalommal ülhet be ide az is, aki ódzkodik az újragondolt magyar ételektől, ez nem a meglepetések helye, erre utal az étterem „A hagyományokat őrizve, a jövőbe mutatva” szlogenje is. Nívójában elrugaszkodik a csárdák országos átlagától, a csárdaklasszikusokat éppen az ilyen színvonalon teljesítő éttermekben érdemes megkóstolni. A kortárs trendekkel szembe menve széles kínálattal, hosszú étlappal várnak. Remek választás Békéscsaba környékén!

Ezek is érdekelhetnek

Friss