Rendszeresen kellene fogyasztani hüvelyeseket, ugyanis magas a fehérje- és rosttartalmuk, emellett rengeteg olyan vitamin és ásványi anyag található a babban, a csicseriborsóban és a lencsében is, melyekre szüksége van az emberi szervezetnek. Szerencsére a hüvelyesekből sokféle és változatos étel készíthető. A leveseken és a főzelékeken túl fasírtok, krémek, saláták is készíthetők, de a bab akár még édességek alapja is lehet!
A lencsesaláta igazán laktató fogás, ha adunk hozzá zöldségeket és kísérőnek elkészítjük a sörös-sajtos pirított kiflifalatokat. Mutatjuk a receptet.
Így készül a tojásos lencsesaláta sörös-sajtos pirított kiflifalatokkal
Hozzávalók:
A salátához:
- 25 dkg lencse
- 4 db főtt tojás
- 2 szál halványított zeller
- 20 cm póréhagyma
- 1 db kis piros kaliforniai paprika
- 2 dl majonéz
- 1 kis csokor snidling
A lencse főzővízhez:
- fél db kezeletlen citrom
- 2 db babérlevél
- 1 db kis vöröshagyma
- só
- bors
A pirított kiflifalatokhoz:
- 2 db kifli
- vaj
- 10+5 dkg reszelt félkemény sajt
- 1 dl sör
- bors
Elkészítés:
- Felrakjuk főni a lencsét, a vizébe beletesszük a felcikkezett citromot, a babért, az egészben hagyott vöröshagymát, sót, borsot.
- Keményre főzzük a tojást. Meghámozzuk, felkarikázzuk.
- A hagymát is felkarikázzuk, sok sóval összekeverjük, hagyjuk állni. 20 perc múlva átmossuk, szikkasztjuk. A zellert felkarikázzuk. A paprikát nagyon apró kockákra vágjuk.
- A megfőtt lencsét leszűrjük, kihűtjük, és mindent összeforgatunk a majonézzel.
- A kifliket felezzük, megpirítjuk. A sört felforrósítjuk, megolvasztunk benne 10 deka reszelt sajtot. Tört borsot keverünk hozzá. A megpirított kifliket megvajazzuk, megkenjük a sörös olvasztott sajttal, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és sütőben összepirítjuk.
Borítókép: Vidék íze magazin