Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Terhességi cukorbetegség: erre figyelj, ha érintett vagy!

default user icon
MME
Sok kismama megijed, mikor meghallja, hogy babavárás közben kialakult nála a terhességi cukorbetegség. Ez megfelelő terápiával jól karbantartható, azonban szülés után is érdemes rá odafigyelni.

Világszerte egyre több nőt érint a terhességi cukorbetegség, kezelésének kiemelt jelentősége van. Ez azonban nem merül ki a babavárás közben elvégzett vizsgálatokban és kezelésben. Az újdonsült anyukát fontos utánkövetni, mivel ez az úgynevezett gesztációs diabétesz a későbbiekben is éreztetheti hatását.


– A szülés után az esetek többségében a vércukorszint hamar rendeződik, így az anyuka általában visszatér az addigi életviteléhez. Ám emiatt meglehet, hogy komoly problémái származnak majd a későbbiekben! – mondta el dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a témában a Fanny magazinnak. – A szülést követően a legtöbb esetben a vércukorszint rendeződik. Ez azt jelenti, hogy még a kórházi tartózkodás során fontos ellenőrizni az értékeket, ugyanis a szülés utáni 24–48 órában az inzulinigény jelentősen csökken, így a terhesség során alkalmazott terápiát le kell állítani.

Szülés után lényeges az utánkövetés

A terhességi cukorbetegség a későbbi cukorbetegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője. Az ezzel diagnosztizált nőknél 30-50 százalék annak az esélye, hogy 7-10 éven belül 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki náluk. Ráadásul nem csak a diabétesz, hanem a kardiovaszkuláris betegségek kockázata is megnő terhességi cukorbetegség után. Éppen ezért nagyon fontos az érintettek rendszeres szűrése, utánkövetése, mind diabetológiai, mind kardiológiai szempontból.

– Az első vércukorszint-ellenőrzést még a kórházban, szülés után elvégzik, majd a 6 hetes kontrollon következik a terheléses vércukorvizsgálat (OGTT). Ha az értékek rendben vannak, akkor ez legközelebb a szülés után 1 évvel javasolt. Ha ott sem találnak rendellenes értékeket, úgy elég utána 1-2 évente az OGTT-vizsgálat (tünetek esetén előbb). Amennyiben prediabéteszt igazolnak, úgy szigorú életmódterápia szükséges, esetleg gyógyszeres kezelés. Ilyen esetben gyakoribb OGTT-szűrés javasolt – hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta.

A túlsúly is számít

– Statisztikai adatok szerint azon nők körében, akiknél terhességi cukorbetegség állt fenn a várandósságuk alatt, illetve a szülés után tíz évvel túlsúllyal küzdöttek, az érintettek harmadánál mutattak ki magas vérnyomást, és csaknem 15 százalékuk vizeletében vesekárosodásra utaló laboreredmény jelent meg. Ilyenkor a keringési betegségre való kockázatuk négyszer magasabb, mint a terhességi cukorbetegségtől mentes nők esetében. A csökkent glükóztolerancia (IGT) előfordulási gyakorisága körülbelül 12 százalék, a cukorbetegségé pedig 51 százalék. Ha pedig a terhesség alatt inzulinkezelésre is szüksége volt a kismamának, úgy tíz éven belül 60 százalékos a cukorbetegség fellépésének kockázata – tájékoztat a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Hogyan csökkenthető a cukorbetegség esélye?

A terhességi cukorbetegséget követően az anyuka utógondozása összetett feladat. Fontos, hogy részt vegyen benne diabetológus, dietetikus, védőnő, háziorvos és kardiológus egyaránt. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélye csökkenthető az anyánál és a gyermeknél hosszú távú szoptatással (minimum egy év), egészséges étrend követésével és rendszeres mozgással.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss