Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tedd el nyárra a téli kabátod - 10 tipp, hogy a következő szezonban is hordani tudd!

Itt az ideje, hogy a téli és tavaszi kabátok helyet cseréljenek a szekrényben. Mielőtt azonban elraknánk őket, érdemes alaposan kitisztítani. Néhány makacs folt vagy tollkabát mosása esetén pedig nem érdemes otthon próbálkozni, jobb, ha szakértőkre bízzuk a feladatot.

Ahogy tartósan 10 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, a téli kabátokat ideje pihenőre küldeni - ha nem is a naftalinba, de a szekrény, doboz, fiók mélyére. Ám mielőtt ezt megtesszük, érdemes kimosni, vagy a kényesebb textiliák, töltetek esetében szakemberre, tisztítóra bízni a munkát. A Metropol összeszedte melyik esetben, milyen óvintézkedéseket kell megtennünk, hogy ősszel tökéletes állapotban láthassuk viszont kedvenc ruhadarabjainkat!

  1. Ha több kabátot is szeretnénk kitisztítani, azok súlya bizony jelentős lehet. Ha nem szeretnénk a városon keresztül cipelni őket, érdemes olyan szalont keresni, amely vállalja a ruhák háztól-házig szállítását. Ilyenkor gyűjtsük össze a tisztításra szánt összes ruhát, mivel bizonyos értékhatár felett ingyenes lehet a szállítás költsége.
  2. A szalonok rendszeresen hirdetnek akciós időszakokat is, ezért érdemes a téli kabátok, síoverálok tisztítását erre az időszakra időzíteni, így akár 20 százalék kedvezményt is kaphatunk az árból. Ha szeretnénk elsőként értesülni az akciókról, iratkozzunk fel a hírlevélre.
  3. Az ár mellett fontos szempont még, hogy milyen technológiával végzik a tisztítást. A pehely- vagy tolltöltésű kabátok, a műszőrme és a bőrkabát érzékeny anyagok, ezért ezeket extra kímélő módon kell tisztítani. Ha allergiásak vagyunk, érdemes bio mosást kérni, ilyenkor vegyszermentes vízben, csak természetes alapú anyagokat használnak.
  4. Ha gyorsan szeretnénk visszakapni a kabátokat, érdemes közvetlenül a ruhatisztító szalonba menni, hiszen a tisztítás itt történik, így akár néhány órán belül visszakaphatjuk a ruhákat. A felvevőhelyek csak a ruhák átvételét és kiadását végzik, ezért lehet, hogy csak egy-két munkanapos átfutással vállalják a tisztítást.
  5. Mielőtt leadnánk a kabátot a tisztítóba, ellenőrizzük, van-e rajta mosási címke vagy textilkresz. A szakemberek ez alapján határozzák meg a megfelelő tisztítási módot. Ha hiányzik a mosási útmutató vagy az anyagösszetétel, előfordulhat, hogy nem vállalnak garanciát a termékre.
  6. Ellenőrizzük a zsebeket, és távolítsuk el belőlük az ott található tárgyakat. Ne hagyjunk benne aprópénzt vagy papírzsebkendőt, mivel ezek károsíthatják a szövetet és a mosógépet egyaránt.
  7. Előfordulhat, hogy tisztítás közben eltörik vagy leesik egy-egy gomb vagy csat, és a tisztító cégek általában nem vállalnak felelősséget ezekért. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes a gombokat leszedni a kabátról.
  8. Ha az overál vagy dzseki valahol elszakadt, kérdezzük meg, hogy vállalják-e a sérült anyag javítását. Ha a tisztítás árában benne van a javítás is, nem kell fizetnünk a leszakadt gomb felvarrásáért vagy a kisebb szakadások varrásáért.
  9. Ha a bőrkabátunk színe már kifakult, nem kell azonnal megválnunk tőle. Néhány tisztító vállal bőrfestést és bőrszínezést is, így akár éveket is fiatalíthatunk az egyébként jó állapotú kabáton.
  10. Bár kicsit többe kerül, de az erősen vízálló kabátok vagy sínadrágok esetén érdemes kérni a tisztításhoz az impregnálást is. Így a ruha hosszú távon megőrizheti az eredeti vízlepergető tulajdonságát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss