Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szaftos és laktató! Íme a tökéletes sztrapacska titka

default user icon
MME
A juhtúrós sztrapacska szalonnával sokak kedvence, elkészíteni azonban nem annyira egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Tippjeinkkel segítünk tökéletes fogást varázsolni az asztalra!

A sztrapacska egy szlovák eredetű tésztaétel. A tésztája leginkább a nokedlihez hasonlít, a különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el. Vélhetően a XVII. század végén, a XVIII. század elején jelenhetett meg a szlovák gasztronómiában. Ekkortájt vált kedveltté a krumplival dúsított tészta, a halusky, amit többféle ízesítéssel készítenek mind a mai napig.

Tészta

Azzal kapcsolatban, hogy milyen alapanyagokból készül maga a tészta, alapvetően két ellentétes táborra osztható a sztrapacskakészítők köre. Van, aki szerint a krumpli és a liszt mellett tojást is igényel a tészta, míg a másik csoport szerint a klasszikus változat tésztájában semmi keresnivalója a tojásnak.

Krumpli

Az is fontos, hogy milyen krumpliból készítjük a tésztát. A legtöbb receptben nyers, reszelt krumplival elkevert tésztával dolgoznak, de néhány receptben - amely az olasz gnocchival mutat rokonságot - a megfőzött, majd összetört krumplival dolgozzák össze a lisztet, s így születnek a - formailag a mi nokedlinkre emlékeztető - galuskák.

Galuska

A galuska készítésének módja szintén kardinális kérdés. A legtöbben az általunk is gyakorta használt, lábasra illeszthető, spatulával működő nokedliszaggató segítségével készítik a tésztát, míg sokan úgy vélik, hogy az az igazi, amikor a vizezett deszkára halmozott tésztát késsel kaparják/vágják bele a lobogó vízbe. A homogénebb tészta elérése érdekében célszerű minél apróbbra reszelni a krumplit. Ha nagyon vizes a krumpli, akkor érdemes egy kicsit kinyomkodni.

Túró és szalonna

Akármennyire macerás is a nyers krumplival való munka, mindenképpen megéri. Az enyhén sós vízben kifőzött galuskákat ugyanis már csak szűrni kell, majd összeforgatni a lágy juhtúróval és az előre lepirított szalonna zsírjával. Abban az esetben, ha túl intenzívnek ítéljük a túró ízét, melegítés közben adhatunk hozzá egy kis tejfölt vagy akár tejszínt, sőt 1-2 gerezd összenyomott fokhagyma is dukál bele. Ezután csak annyi a dolgunk, hogy tálaljuk, némi pörc és ízlés szerint egy kis pirospaprika kíséretében.

Főétel vagy köret

A sztrapacskát kínálhatjuk főételként, de köretnek is tökéletes, érdemes pörköltek, húsok mellé tálalni. Ha főételként adjuk, akkor pedig nyugodtan kínáljunk mellé savanyú uborkát vagy bármilyen más savanyúságot.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss