25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy búzaliszt
2 ek kristálycukor
só
15 dkg hideg vaj
1 db biocitrom
A töltelékhez:
60 dkg szilva
10 dkg vaj
1,5 ek barna cukor
1 marék mandulabél
Elkészítés
A tésztához összeforgatjuk a lisztet, a cukrot és 1 csipet sót. A vajat felkockázzuk, a harmadát elmorzsoljuk a liszttel. Utána a maradék vajat a tésztához morzsoljuk és hozzáadjuk a megmosott citrom lereszelt héját. Akkor jó, ha nagyobb vajdarabok is maradnak a tésztában.
Hozzáadunk 5 ek jéghideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gombócot formázzunk a tésztából. Kissé kilapítjuk, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30 percre.
A töltelékhez megmossuk a szilvát, félbevágjuk, kimagozzuk, a gyümölcshúst felszeleteljük. A vajat megolvasszuk, a mandulát durvára vágjuk.
A tésztát 3-4 mm vastag körré nyújtjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd elrendezzük a közepén a szilvaszeleteket. A tésztaszéleket ráhajtjuk a szilvára, és alaposan átkenjük az olvasztott vajjal, majd az egészet megszórjuk a cukorral és a mandulával. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük a süteményt. Közben néhányszor elforgatjuk a galette-et, hogy egyenletesen süljön.