Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Év Kenyere 2022: ennek a pékségnek a kenyere lett idén a győztes

default user icon
MME
A Magyar Pékszövetség ma kihirdette, melyik kenyér nyerte a 11. Szent István-napi Kenyérversenyt: az első helyezett a balmazújvárosi Gulyás kenyér lett, amit a Balmaz Sütöde Kft. pékmesterei alkottak meg, innovatív kenyér kategóriában a Varga Pékség 95 Batátás kenyere vitte el a pálmát.

Az idei év viszontagságos körülményei ellenére a hazai pékségek több mint félszáz terméket mutattak be a Magyar Pékszövetség 11. rendhagyó Kenyérversenyén. A 2011-ben életre hívott megmérettetésen hagyományos kovászos eljárással, kizárólag magyar, természetes alapanyagok felhasználásával sütött kenyereket gyártó pékségek indulhatnak, az ország minden tájáról.

Az első körös, ötfős előzsűrizés után 18 kenyér és 7 sétáló süteményt hívtak meg a második körös bírálatra, ahol a sajtó munkatársai is megkóstolhatták a versenytermékeket. Az ítészek azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek meghatározzák egy termék karakterét: megvizsgálták a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot. 

Az év kenyere 2022

A Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az idei nyertes kenyér a hosszú érlelésű, kovásszal készült. Négyféle lisztet használtak fel, többek között a teljes kiőrlésű liszt is gazdagítja a terméküket. A kenyér jól átsült, vastag héjazattal rendelkezik. Ez biztosítja a régi paraszti kenyereknek megfelelő akár 10-15 napos eltarthatóságot.

 

Az év innovatív kenyere 2022

Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri. A Varga Pékség 95 Kft. terméke az Alföld déli peremének természeti adottságainak egyik alapvető növényének, a batátának a jellegzetes alapízét rejti magában.A sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült. A Duna-Tisza közi hátságon fekvő Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral. Az édesburgonya és az ősi, egyszemű búza szerelmének köszönhetően született meg a Batátás kenyér a mórahalomi pékség kemencéjében. 

 

A nagyközönség az ünnep napján, a Magyar Ízek utcája rendezvénysorozat keretében, a Várkert Bazár sétányon kóstolhatják meg először az Év Kenyerét, megismerkedhet a Batátás kenyérrel, és egy csodálatos, szilvalekvárral töltött Sétáló sütemény elfogyasztása közben betekintést nyer a gabona múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Ezek is érdekelhetnek