Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Száraz január: ezért érdemes lemondani az alkoholról az év első hónapjában

default user icon
MME
Az új évnek szinte minden ember komoly elhatározásokkal vág neki. Szép számmal akadnak olyanok, akik fenekestül forgatják fel az életüket, mások csak apróbb célokat tűznek ki maguk elé. A száraz január egy hónap alkoholmentes életet jelent, amit egyre többen tartanak. Akár alkalmi alkoholfogyasztó vagy, akár rendszeresen elkortyolsz egy-egy pohárkával, érdemes megnézni, hogy mit nyerhetsz, ha lemondasz az italról.

A száraz január mozgalmat egy Alcohol Change UK nevű nonprofit szervezet indította el 2013-ban az Egyesült Királyságban azzal a céllal, hogy pénzt gyűjtsenek az alkohol káros hatásainak tudatosítására, és az alkoholizmus kezelésére. A trend aztán az egész világon elterjedt; napjainkban egyre többen vesznek részt a kihívásban azért, hogy kevesebbet igyanak vagy egyszerűen csak az év végi nagy bulikat szeretnék így kipihenni.

Molly Kimball dietetikus – aki már több, húsvét előtti alkoholmentes kihívást rendezett – azt mondja, az alkoholmegvonás nemcsak a szervezet méregtelenítéséről szól. Ő úgy tapasztalja, hogy azok, akik bevállalják a szesz nélküli életet, jobban alszanak, csökken a szorongásuk, javul a hangulatuk, közérzetük és az energiaszintjük is megnő.

A száraz január tehát számos egészségügyi előnnyel jár, íme a hét legfontosabb!

1. Jobban fogsz aludni és több energiád lesz

Lehet, hogy ellenmondásnak tűnik, hiszen ha iszunk, könnyebben beájulunk az ágyba, ám a túl sok alkohol valójában megakadályozza a mélyalvást, ami pedig szükséges ahhoz, hogy a szervezet leküzdje a stresszt. Ha elhagyod az alkoholt, nem az italtól leszel álmos, így nem is lesznek az éjszakáid nyugtalanok.

2. Kitisztul a bőröd

Az alkohol vizelethajtó, ami azt jelenti, hogy gyakrabban mész mosdóba, és végül ennek a bőröd látja kárát: fakó, dehidratált lesz. És ne feledd: ehhez még hozzájön, hogy januárban bizony a kinti hideg, és a benti, fűtött szoba levegője tovább szárítja a bőröd. Ráadásul az alkoholtartalmú italok magas só- és cukortartalma kiválthatja az IGF-1 hormon termelődését, ami túlzott olajtermelést okoz – helló, pattanások! Ezen kívül az inzulinszint is emelkedik, ami a szervezet gyulladásos folyamatait erősíti, szintén jó táptalajt biztosítva a pattanásoknak. Ha lemondasz az italról, a bőröd is hálás lesz!

3. Fogyhatsz pár kilót

Ha semmit sem változtatsz, csak lemondasz az italról, már biztos a súlycsökkenés. Egy alkoholos ital jellemzően 150-200 kalória, ami nem elhanyagolható, hiszen hozzáadódik az ételekkel, más italokkal bevitt kalóriamennyiséghez.

4. Az immunrendszered megerősödhet

Az alkohol elnyomhatja az immunrendszer működését, ami fogékonyabbá tehet a betegségekre. A téli hónapokban jól jön, ha az immunrendszered jól működik, hiszen a szezonális betegségek, mint a nátha vagy az influenza bizony meg tudnak kínozni. Ezenkívül a gyakori ivás gyulladást okozhat az egész szervezetben, ami szintén komoly rést üthet az immunrendszeren.

5. Nem szorongasz annyira

Az ivás utáni napon előfordulhat, hogy a másnapossággal együtt járó tipikus hányinger és fejfájás is megnehezíti az életed. De megtapasztalhatod azt is, hogy aggódás lesz úrrá rajtad, szorongó leszel – az ital ugyanis súlyosbíthatja és túlérzékenyítheti a stresszre adott reakciókat. A legtöbb ember alkohol nélkül jobban kezeli a stresszes helyzeteket.

6. Kevesebbet fog fájni a fejed

A fejfájást általában az ivás miatti kiszáradás okozza. Klasszikus tünete a másnaposságnak, ami miatt nem aggódnod, ha száraz januárt tartasz.

7. Javul az általános egészségi állapotod

Ahogy a szervezet alkalmazkodik az alkohol hiányához, a vérnyomásod valószínűleg csökkenni fog, és a máj is regenerálódik – a sejtjeid könnyebben gyógyítják magukat.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss