Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koktélparadicsommal terjedhet a gyógyszereknek is ellenálló életveszélyes szalmonnella

default user icon
MME
Életveszélyes ételmérgezést okozó szalmonella-fertőzés terjed több európai országban is. A Salmonella Senftenberg elnevezésű, antibiotikum-rezisztens kórokozót az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és 11 európai országban észlelték tavaly, és a kutatások arra jutottak, hogy terjedése a koktélparadicsomhoz köthető.

Súlyos szalmonella fertőzés terjed több országban: életveszélyes ételmérgezést okoz a Salmonella Senftenberg nevű kórokozó. A fertőzést az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és 11 európai országban észlelték az elmúlt évben.

A járványért felelős baktériumtörzset először 2022. augusztus 17-én Franciaországban egy koktélparadicsomot tartalmazó vegyessalátában mutatták ki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szóvivőjének tájékoztatása szerint Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Svédországban készült esetinterjúk is a koktélkoktélparadicsomot hozták ki a fertőzés hordozójaként.

A Salmonella Senftenberg terjedése főleg azért aggasztó, mert ez esetben a fertőzést antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okozzák, így az antibiotikumos kezelés hatástalan.


Az esettel kapcsolatban a Life.hu megkereste a Nébih-et  (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt). Arra a kérdésre, hogy Magyarország érintett-e a fenti üggyel kapcsolatban, a következő választ kapták.

"Hatóságunk folyamatosan nyomon követi az esetet az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül. Jelenlegi információk szerint hazánk egyelőre nem érintett az ügyben.
Természetesen amennyiben e téren változás történik, haladéktalanul megtesszük a szükséges intézkedéseket. [...] Magyarországon eddig zöldségből származó törzset nem mutattak ki. A jelen ügy kapcsán egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban paradicsom okozta a fertőzést. Mindenesetre – ahogy általában is – javasoljuk a zöldségek és gyümölcsök alapos mosását fogyasztás előtt, mely jelentős mértékben csökkenti a szalmonellózis kockázatát" - tájékoztatott a Nébih.

Ajánljuk még:


Ezek is érdekelhetnek

Friss