Szalmonellafertőzés veszélye miatt az Aldi Magyarország visszahívta a forgalomból a Csemege páros kolbász (250 g) és Paprikás, csípős páros kolbász (250 g) termékeit – tájékoztatott honlapján a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal).
A Nébih kéri a vásárlókat,hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
Termék neve: Csemege páros kolbász, 250 g és Paprikás, csípős páros kolbász, 250 g
Probléma jellege: Salmonella lehetséges jelenléte
Bejelentő: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.
Kép a termékekről :
Minőségmegőrzési idő és tételszám (L):
Csemege páros kolbász, 250 g - 09. 06. 2023 és L: 38087
Paprikás, csípős páros kolbász, 250 g - 09. 06. 2023 és L: 39087
A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékekre vonatkozik!
Az érintett termékek bármely Aldi üzletbe visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján és a boltokban kihelyezett plakátokon is tájékoztatta vásárlóit.
A SZALMONELLAFERTŐZÉS TÜNETEI
A szalmonellózis a szalmonellabaktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6–48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonellabaktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, az különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.