Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

20 takarékos tipp, amivel sokat spórolhatsz a konyhában!

default user icon
SB
A konyhai berendezéseink energiatakarékos használatával nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetünket is kímélhetjük.
Takarékosan az energiával

A háztartási gépek igazi kis/nagy pénzfalók, ha nem figyelünk rájuk. Ma már kitűnő energiatakarékos berendezések kaphatók, melyek a régi gépek energiafelhasználásának felére, egyharmadára képesek, tehát ha újat vásárolsz, vegyél energiatakarékos A+ vagy A++ besorolásút. Fontos, hogy a gép mérete alkalmazkodjon a család létszámához. Egy kétszemélyes háztartásban például felesleges 12 terítékes mosogatógépet használni.

1. Hűtők

Ha percenként nyitogatod a hűtőt, rengeteg energiát pazarolsz. Pakolj ki mindent, amire a vacsoránál szükséged lesz, majd visszapakolás előtt tegyél mindent a hűtő mellé, és egyszerre tedd vissza.

A tiszta, leolvasztott hűtő kevesebbet fogyaszt, mint a piszkos és jeges! A hűtő hátulját rendszeresen portalanítsd, rengeteg energiát spórolhatsz meg!

A mélyhűtőt ne hagyd eljegesedni, olvaszd le, amikor szükséges.

A hűtőt soha ne tedd napra vagy hőforrás közelébe.

A hűtőszekrény ideális hőmérséklete +7 fok, a mélyhűtőé -18 fok, ha ennél hidegebbre állítod, rengeteg pénzt dobsz ki az ablakon.

Ha hosszabb időre elutazol, egyszerűen kapcsold ki a készüléket.

2. Tűzhely

A főzéshez használj fedőt, ha van kuktád, vedd elő! Gyorsabban, vagyis kevesebb energiával készül így el az ételed.

Mindig méretben illő edényt használj a melegítőfejeken. Így nem lesz kárbavesző energia.

Elektromos tűzhely esetén nagyobb hővel kezdj főzni, majd csökkentsd a hőmérsékletet. A főzőfejet a főzési idő lejárta előtt 10 perccel kikapcsolhatod, mivel sokáig tartja a hőt.

Itt is érvényes, hogy a tiszta villany főzőlap kevesebb energiát használ, mint a piszkos, mivel a hőátadás így a legjobb.

Ha a zöldségeket kevesebb vízben párolod és nem sok vízben főzöd, energiát takarítasz meg, ráadásul az ízek sem főnek ki a sok vízben.

A gáztűzhely környezetkímélőbb, mint a villany, mivel a villany előállítása során jóval több szennyezőanyag kerül a levegőbe.

3. Sütő

A sütési idő vége előtt lekapcsolhatod, hiszen egy felforrósodott sütő sokáig tartja a hőt, így az étel tovább sül anélkül, hogy felesleges áramot használnál.

Energiafelhasználás szempontjából olcsóbb hirtelen, serpenyőben sütni, mint a sütőben, különösen kis mennyiségeket.

Ha van kis grilleződ, kis mennyiséghez használd inkább azt.

A sütőt csak kelt tésztáknál kell előmelegíteni, más ételeknél elég akkor bekapcsolni, amikor belehelyezzük az ételt.

Vízforraló

Egyszerre annyi vizet forralj, amennyire szükséged van.

Hetente vízkőteleníts! Ehhez a leggazdaságosabb megoldás az ecet. Nem kell feleslegesen pénzt kiadnod vízkőtlenítő szerre, az ecet tökéletesen leoldja a vízkövet.

4. Mosogatógép

Kevesebb vizet használ, mintha folyó vízben mosogatnál, de érdemes jól elolvasni a használati utasítást.

Mindig várd meg, míg megtelik a gép, és ha nem túl zsírosak az edények, használd az eko funkciót.

Cikkünk első része itt olvasható >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss