Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 filléres tisztítószer a konyhából, ami kenterbe veri a méregdrága vegyszereket!

Ha már régóta szeretnél kéz- és környezetkímélő, pár perc alatt, fillérekből előállítható tisztítószereket háztartásodba, akkor most mutatunk egy párat! Viszlát foltok, edénysikálás, méregdrága vízkőoldók és egyéb vegyszerek!

A RÉGI KLASSZIKUSOK

CITROM

Savas kémhatása miatt alkalmas a vízjő feloldására, így ha gyors és bukémentes megoldásra vágyunk, akkor ecet helyett egy félbevágott citrommal is bedörzsölhetjük a csaptelepet, a zuhanyrózsát, a mosdókagylót.

+só

A citrom, sóval keverve rendkívül hatékony az elszíneződött vágódeszkák és kezek kivilágosítására! Bedörzsöljük a felületet némi citrommal, majd meghintjük nagyobb szemű sóval és azzal is átdörzsöljük - legyen szó a kezünkről vagy a deszkáról. Alapos öblítés, a kézre krémezés javasolt!

A másik zseniális felhasználási területe a citrom+só kombónak a mosogatás, ahol kíméletes de hatékony seprenyőtisztítás kiváló eszköze lehet: hintsünk egy fél citromot nagyszemű sóval, majd dörzsöljük át vele az itt-ott odakapott ételmaradványokkal tarkított serpenyőt, majd töröltjük ki papírtörlővel. Ha szükségét érezzük, mosogatószeres szivaccsal is töröljük át. Ez öntöttvas edényeknél és teflon- vagy kerémiaserpenyőknél is hatásos!

+szódabokarbóna + ecet

Ha úgy látod, a fürdőszobában a csempe megérett a tisztításra, a következő keveréket állítsd elő: két evőkanál szóbikarbónát keverj össze 2 dl citromlével, 1 dl vízzel és 1 ek ecettel, majd egy kis kefe segítségével és ezzel dörzsöld át a csempét és a fugákat, majd öblítsd le vízzel, töröld át papírtörlővel, és már csillog is!

SZÓDABIKARBÓNA

Ezüst és fémtárgyak tisztítására tökletes! A legjobb, ha egy edényben vizet forralsz, beleöntesz fél literenként egy evőkanál szódabikarbónát, és a lobogó vízbe teszed a tisztítandó tárgyakat. Ha nincs erre lehetőséged, mert nincs akkora edényed, ami egy nagyobb ezüsttálcára

+ ecet 

Ha van néhány reménytelenül szétégett serpenyőd, vagy esetleg a sütődet nyilvánítanád katasztrófasújtotta területté, akkor próbáld ki a szódabikarbóna-ecet kombót: készíts vízből és szódabikarbónából pépet, és terítsd be vele a tisztítandó felületet, majd egy szórófejes flakonba tölts 20%-os ecetet, és permetezd rá a szóbabikarbónára. Hagyd hatni egy pár órán keresztül mjd egy szivaccsal távolítsd el könnyűszerrel a fellazított szennyeződést!

ECET

Az ecet önmagában, mindenféle segédanyag nélkül a legjobb vízkőoldó a világon. A csaptelepek és az inox felületek a legszebben az ecetes átmosástól csillognak! Ha egy szórófejes flakonba öntesz 10%-os ecetet, és higítatlanul lepsicceled vele ezeket a területeket, majd pár perc múlva egy fogkefével vagy dörzsis szivaccsal megsikálod, meg is vagy munkával!

Havonta most át vízzel fele-fele arányban higítva vele a kávéfőződet  - a kotyogósba mehet direktbe a 10% vagy a 20% ecet, hagyd állni egy éjszkát, aztán dupla vizes átöblítés után főzheted újra a kávét - évente egyszer pedig végezz 90 fokos ecetes tisztító mosást! Ilyenkor a mosószeradagolóba önts egy üveg 20%-os ecetet, és indítsd el a legmelegebb főzőprogramot, majd ismételd meg ugyanezt, csak alacson hőfokon, ecet nélkül. 

EXTRÉM ÚJDONSÁGOK:

Kóla

Tudtátok, hgoy a kólát nem csak inni jó, hanem takarítőszerként is fantasztikusan beválik: Például egy liter kóla a WC-csészébe öntve elképesztő pusztítást végez a lerakodások között. Locsold meg gondosan, hagyd állni egy pár órát, cikáld meg wc-kefével, és öbliíts - az eredmény bámulatos lesz, meglátod!

MAJONÉZ

Ha a szép, polírozott asztalon a vizes poharak nyomot hagytak, akkor egy kis majonézzel bedörzsölve és polírozva a felületet újra a régi fényében pompázik majd!

Ezek is érdekelhetnek