Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nemesacél és öntöttvas: melyik serpenyőt hogy használjuk? Kisokos!

Egy jó serpenyő kincset ér a konyhában. Neked hány van? Biztosan a rendeltetésüknek megfelelően használod és tisztítod őket? Most minden kérdésedre választ kaphatsz.
Serpenyőfajták anyaguk szerint

Segítünk, hogy milyen szempontok szerint válassz újat, ha lecserélnéd a felpúposodott aljú, összekaristolt vagy lötyögő nyelű darabokat.

Tapadásmentes

Speciális bevonatuk lehetővé teszi a nagyon kevés zsiradékon történő, sőt akár zsiradékmentes sütést-pirítást – az odakozmálás veszélye nélkül. Az ilyen serpenyők jó hővezetők és nagyon gyorsan felforrósodnak, továbbá könnyűek, így szükség esetén megerőltetés nélkül rázogathatod bennük az ételt. A legtöbb tapadásmentes bevonatú serpenyő indukciós főzőlapon is használható.

Nemesacél

Strapabírók, magas hőfokra hevíthetők és sokáig tartják a meleget. Kiválóak pirításra és steak sütésére. A használatukat be kell gyakorolni, mert bevonat híján könnyen odakap bennük a hús. A levehető vagy a fémnyelűek betehetők a sütőbe. Többnyire indukciós tűzhelyen is használhatók, de ezt nem árt ellenőrizni a termékcímkén.

Öntöttvas

Nincs rajtuk semmilyen bevonat, így érvényre juttatják a pörzsanyagok természetes aromáját. Jól bírják a hevítést, betehetők a sütőbe. Az újonnan vásárolt vasserpenyőkre patinát kell égetni, majd ki kell tapasztalni a működésüket. Hátrányuk, hogy nagyon nehezek, viszont robusztus voltuknak köszönhetően úgyszólván örök életűek. Zománcozott kivitelben is kaphatók. Elektromos és gáztűzhelyen, kerámia és indukciós főzőlapon egyaránt használhatók.

Serpenyőfajták rendeltetés szerint

2 in 1

Szervírozóserpenyőben a tűzhelyről közvetlenül az asztalra teheted a benne párolt vagy sült ételt. Ideális pörköltekhez, ragukhoz, egytál- és bizonyos tésztaételekhez vagy akár sütőben sült csirkéhez.

Grillezéshez

Grillserpenyőben mindazt megsütheted, amit a kerti grill rácsán szoktál. A bordázott felületnek köszönhetően steaken, halon, zöldségeken és gyümölcsökön is kirajzolódnak a jellegzetes grillcsíkok.

Minden célra

Tapadásmentes serpenyőből érdemes többféle méretet beszerezni, így mindig a leginkább megfelelőt választhatod tükörtojáshoz, palacsintához, húsokhoz és tészta- vagy zöldségételekhez.

3 jó tanács a helyes használathoz

1. A serpenyődet fokozatosan melegítsd fel, mert a hirtelen magas hőhatás következtében kárt szenvedhet a bevonat vagy deformálódhat az edény.

2. Sütés-főzés közben ügyelj rá, hogy ne karcold meg az érzékeny tapadásmentes bevonatot. Használj fa- vagy műanyag kanalat, valamint spatulát a keveréshez és a forgatáshoz, továbbá mellőzd a fémből készült tálalóeszközöket.

3. Serpenyőből ne egyél (szervírozóserpenyőből se!), mert az evőeszközzel felsértheted. A használat során idővel már a kis karcok is repedéseket okozhatnak.

A mosogatás alapszabályai

Réz- és öntöttvas-, valamint fanyelű serpenyőket soha ne tegyél mosogatógépbe!

Minden fajta serpenyőd hosszabb életű lesz, ha kézzel mosogatod el. Ezt közvetlenül a használat után célszerű megejteni, de a forró edényt soha ne tartsd hideg vízsugár alá!

Szükség esetén hagyd ázni a serpenyőt meleg vízben, majd tisztítsd meg folyékony mosogatószeres szivaccsal vagy műanyag sörtéjű kefével.

Biztonságos tárolás

Mosogatás után a serpenyőket hagyd teljesen megszáradni, majd lógasd fel kampókra. Így mindig kéznél lesznek és nem fenyegeti őket a sérülés veszélye.

A konyhaszekrényben egymásba rakott nemesacél és bevonatos serpenyők felületének épségét konyhafelszerelési szaküzletekben beszerezhető edényelválasztó filcekkel védelmezheted.

Olajos kényeztetés

Meghosszabbíthatod a serpenyők szolgálati idejét, ha a kézi mosogatás után időnként finoman áttörlöd a teljesen száraz felületüket étolajos kendővel. Kerámiabevonat esetén nincs szükség ilyen kényeztető ápolásra, az öntöttvasserpenyőt azonban a rozsdásodás elkerülése végett minden használat után el kell mosni és megszárítani, majd beolajozni vagy zsírral bekenni!

Serpenyőmentés, ha odaégett az étel

Tölts vizet az odaégett makacs szennyeződésre, önts bele gépi mosogatószert (hatékonyabb, mint a kézi), majd hagyd állni egész éjszaka, vagy forrald fel és a tűzről levéve hagyd ázni több órán át. A koszos víz leöntése után öblítsd le a serpenyőt forró vízzel, majd vedd kezelésbe egy mosogatószeres kefével vagy szivaccsal. Hagyd kellően fellazulni az ételmaradékot, ne próbáld meg lekaparni, mert kárt tehetsz az edényben!

+ 4 serpenyős praktika a tűzhelyen túl

1. Rántott szelethez vagy roládhoz egyenletesen vékony lesz a húst, ha két réteg folpak közé helyezed és nehéz nyeles serpenyővel klopfolod laposra. Sütés nélküli süteményekhez töltsd a kekszet mélyhűtőtasakba, és ütögesd morzsalékosra egy nyeles serpenyővel.

2. Nem probléma, ha nem elég erős a turmixgéped jég darálására. Töltsd mélyhűtőtasakba a jégkockákat, és ütögesd nyeles serpenyővel a kívánt finomságra! Máris kész a koktélalap, és még áramot sem fogyasztottál.

3. Eldobható konyhai vagy gumikesztyű használata nélkül sem lesz főzésillatú a kezed, ha az egész fokhagymát erőteljesen rázogatod egy lefedett serpenyőben. Miután szétesett gerezdekre, óvatosan távolítsd el a külső héjréteget, majd folytasd a rázogatást, amíg a héj könnyedén lehúzható a gerezdekről.

4. Ugyanígy serpenyőbe teheted a hideg vízzel leöblített kemény tojásokat is: a rázogatás hatására összetörik, majd szinte magától leválik a héjuk.

15 ÉLELMISZER, AMIT NYUGODT SZÍVVEL TEHETSZ A FAGYASZTÓBA >>> 
MENNYI EGY ADAG RIZS VAGY HÚS? ÍGY SZÁMOLJ, HA VENDÉGEKET VÁRSZ >>> 
7 HÉTKÖZNAPI TÁRGY, AMIT EDDIG BIZTOS, HOGY ROSSZUL HASZNÁLTÁL >>> 
9 POFONEGYSZERŰ KONYHAI TRÜKK, AMIVEL IDŐT ÉS PÉNZT SPÓROLHATSZ >>> 
NE CSAK SMOOTHIE-HOZ HASZNÁLD! 10 MEGLEPŐ DOLOG, AMIRE MÉG A TURMIXGÉPED HASZNÁLHATOD >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss