Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rácz Jenő vallomása: szívesen kényeztetem finom falatokkal a családomat karácsonykor

default user icon
MME
Rácz Jenő mozgalmas évet tudhat maga mögött: a sztárséf rengeteget dolgozott az éttermében, idén is lelkesen küzdött csapatával a Konyhafőnökben, és egészen a szuperdöntőig menetelt a Sztárboxban. A Mindmegettének elárulta, hogy hogyan ünnepelnek karácsonykor.

Ha egy Michelin-csillagos séf van a családban, nem lehet kérdés, hogy kinek a feladata a karácsonyi menü elkészítése. Rácz Jenőéknél annyival bonyolultabb a helyzet, hogy felesége, Rácz-Gyuricza Dóra is szívesen süt-főz – sőt, Dóri még újat is tud mutatni a családfőnek.

Ízorgia ajándékba

Míg Jenő és Dóra az ünnep alatt is inkább a nemzetközi konyhát részesíti előnyben, és olyan dolgokat készítenek, amiket egy átlagos hétköznap nem, tiszteletben tartják a szülők, nagyszülők ízlését.

– Szívesen kényeztetem finom falatokkal a családomat. Örömmel készítek például egy fantasztikus steaket mindenkinek, ez az én ajándékom – meséli Jenő. Mivel a szülők, a nagyszülők és a család nagy része a klasszikus, tradicionális dolgokat várja el, a legtöbb esetben jó kis mix fogdja a vendégeket az asztalnál.

Kamilla, a snackmester

Lassan két éve már, hogy megszületett a pár kislánya, Kamilla, így rá is gondolni kell a karácsonyi menü megtervezésekor. Mint a legtöbb gyerek ebben a korban, néha ő is az őrületbe kergeti szüleit az evéssel.

– Nagyon szerencsés, akinek ez a probléma nem ismerős! – mondja mosolyogva Dóra. – Vannak napok, amikor Kamilla nagyon nyitott és mindent megkósol, máskor meg üres tésztát eszik és banánt. Ez a kettő most a sláger.

– Ettől függetlenül szerencsére szeret enni, imád snackezni: viszi a kis tálkában a szőlőszemeket például, eszegeti és közben játszik, magyaráz… – teszi hozzá a büszke apuka.

A szülők remélik, idén Kamilla már kóstolgatni fog az ünnepi asztalnál – ami most valószínűleg egy svédasztal lesz, hiszen külföldön, egy szállodában karácsonyoznak majd.

– Nem aggódom, banán biztosan lesz, és akkor már minden rendben – mondja Dóra.

A brazil konyha Dóra terepe

Ha itthon tartanák a karácsonyt, Dórának köszönhetően – aki Brazíliában töltötte a gyerekkorát – brazil ételek is készülnének.

– Ott nemzeti étel a bab és a rizs, de karácsonykor természetesen nem ezekre fókuszálunk, hanem az ünnepi vonalra, ami elsősorban a tenger gyümölcsei, halak és persze a tipikus brazil desszertek, mint péládul a brigadeiro.

Ezeket az ételeket elsősorban Dóra készíti. „A brazil konyhát nem ismerem” – jegyezte meg félig viccesen, félig komolyan a sztárséf, mire felesége hozzátette: – Így Jenő olyan dolgokat is kóstolhat meg családi közegben, amiket eddig nem ismert, nem tapasztalt. Jó érzés, hogy bár ő Michelin-csillagos séf, mégis tudok neki újat mutatni – ha le nem is nyűgözöm.

Sütemény bármikor jöhet!

A brazil konyha híres egyszerűen elkészíthető, házias ételeiről. Erőssége a desszert, Jenő szerint a brazilok imádják a cukrot minden mennyiségben. Bármilyen meglepő, Dóra is rendkívül édesszájú. Nagyon sokszor osztja meg közösségi médiában fantasztikus, cukormentes desszertjeit. Ám karácsonykor nem mond nemet a szénhidrátbombákra.

– Le tudnám élni az életemet salátán és süteményekkel! Azért csinálok mindig cukormentes édességeket, mert vágyom arra, hogy nassoljak, sütizzek, viszont nyilván odafigyelek arra, hogy mit viszek be a szervezetembe, próbálok egészségesen táplálkozni, élni. Ebben Jenő is partner, de karácsonykor lehet lazítani picit.

Ha te is szívesen készítenél brazil édességet, íme egy fantasztikusan egyszerű, leginkább a bonbonhoz hasonlító édesség, a brigadeiro receptje, amit nagyon gyorsan az ünnepi asztalra varázsolhatsz.

Hozzávalók:

  • 40 dkg sűrített tej
  • 3 ek. cukrozatlan kakaó
  •  1 ek. vaj
  • 30 g kakós tortadara

Elkészítése:

  1. Összekeverjük a sűrített tejet, a kakót és a vajat egy serpenyőben, közepes lángon. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, ez kb. 10 perc. Ha elkészült, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  2. Nedves kézzel kis golyókat formálunk a masszából, és utána belehempergetjük a tortadarába. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. 

(Borítókép: Csóka Ferenc, Mindmegette)

Ajánljuk még:

 


 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss