Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pont egy ponty?

default user icon
MME
Igen! Mégpedig azért, mert ritkán eszünk halat, a ponty pedig a legismertebb és legkönnyebben beszerezhető fajta. Ráadásul a klasszikus halászlé és rántott hal variáción kívül akár meg is tölthetjük, például gombával.

Hazánk halfogyasztásban nem túl erős, pedig nagyon finom halaink vannak. A Balaton mellett negyven kilométert kellett utaznom, hogy kapjak halat. Pedig a balatoni fogas a világ egyik legjobbjának számít, viszont beszerezni elég nehéz.

A legnépszerűbb halunk a ponty, beszerzése nem jelent gondot, bármelyik piacon vagy nagyobb bevásárlóközpontban találunk, igaz, a legtöbb helyen tenyésztett halat, ami zsírosabb és kevésbé zamatos, mint vadon élő társai. Ha van horgász ismerősünk, mindenképpen környékezzük meg egy szép 2-3 kg közötti pontyért…

A pontyból készíthetünk rengeteg féle és fajta ételt: halászlét, rántott pontyot, elkészíthetjük rácosan is, de meg is tölthetjük. A következő ötletet egy orosz szakácskönyvből lestem, az eredmény szenzációs lett!

Erdei gombával töltött ponty egészben sütve, fokhagymás uborkasalátával

Hozzávalók:
1 db egész ponty
5 dkg vaj
10 dkg erdei gomba
1/2 fej vöröshagyma
1 db zsemle
0,5 dl tej
2 db tojás
1 csokor petrezselyem

bors

Valamint:
2 kígyóuborka
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
2 teáskanál porcukor
2 cl fehérborecet
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A pontyot megtisztítjuk (a halast kérjük meg, hogy vágja kupán), a hasát nem nyitjuk fel! Egy olló segítségével eltávolítjuk a hátuszonyt, majd a ponty háta felől elkezdjük a bordák mellett lefejteni a húst egész a hasáig. Ügyeljünk, hogy ne szúrjuk ki a húst. A gerincet elvágjuk a fejénél és a farkánál, majd kiemeljük a csontvázat és a belsőséget.

Megmossuk, és egy éles kés segítségével beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.

A vajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kis kockára vágott erdei gombát, és tovább pirítjuk még 1 percig, félrehúzzuk, majd összedolgozzuk a kockára vágott zsemlével és a tejjel felvert tojással. Fűszerezzük sóval, borssal, majd a ponty hasába töltjük, felül összevarrjuk vagy megtűzzük.

Olajozott sütőpapírra tesszük, majd egy másik olajozott sütőpapírral befedjük, a papírt összecsavarjuk a hal körül.

160 fokos sütőbe tesszük, és 60 perc alatt megsütjük. Óvatosan lefejtjük róla a papírt.

Az uborkasalátához az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk. A fokhagymát összezúzzuk. A porcukorral, az ecettel, az olívaolajjal és a fokhagymával ízesítjük.

A hal előtt egy kupica vodkával indítunk, majd a hal után 2 kupicával zárjuk az étkezést.

A pontynak több fajtája is létezik, a tükörponty vagy bőrpontyon nincs sok pikkely, ezért kedvelik jobban, gondolván, hogy azt nem kell oly sokáig pikkelyezni. Viszont arról elfelejtkeznek, hogy a tükörpontyon lévő zöldes-barnás nyálkás réteg pocsolya ízű lehet, ezért ajánlott azt is lekaparni, vagy egy nagyon éles késsel eltávolítani, megnyúzni, ugyanis a zöldes réteg alatt szép ezüstszínű bőrréteg van, ami már nem kellemetlen ízű.

Aki gyakorlott halvásárló, tudja, hogy hétfőn nem érdemes halat venni, persze mindig van kivétel. A halpiac választéka egyre nagyobb, de ez sajnos csak a nagy városokra érvényes.

Ha pontyról beszélünk, mindenképpen ki kell térnünk a halászlére, hiszen a ponty a szegedi és a bajai halászlé elmaradhatatlan összetevője. A kérdés mindig elhangzik: melyik a finomabb? Természetesen a friss, jó minőségű hal, ami ezt a legnagyobb mértékben meghatározza. Persze számít a fűszerezés és elkészítési módozat is, de a minőség a legfontosabb.

Ha pedig Szegediről beszélünk, akkor az algyői Halászcsárdát mindenkinek szívből ajánlom, egy jó halászléért érdemes oda ellátogatni!

Ezek is érdekelhetnek