Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hétköznapi finomság akár ünnepi alkalmakra is: így készül az ellenállhatatlan pisztáciás csiga

default user icon
MME
A leveles tészta nagy segítség, érdemes mindig tartani belőle a hűtőben egy-egy adagot. Segít, ha gyorsan kell valami igazán finom sós vagy édes desszertet készíteni. Megkönnyíti a dolgunkat az ünnepi készülődés közben is, amikor minden konyhában töltött perc számít. Most egy fantasztikusan finom édesség receptjét hoztuk: az egyszerű tésztát a pisztácia teszi igazán különlegessé.

A magyar konyha egyik kedvenc desszertjét, a csigát, azaz a csavart töltött tésztát alapvetően kétféle módon készíthetjük. Az egyik a kelt tésztás változat, ami finom és laktató, de viszonylag sok idő, míg elkészül. A másik a leveles tésztából készült sós vagy édes csiga, ami viszont pillanatok alatt kész és természetesen ugyanolyan finom. Leggyakrabban kakaópor és fahéj ízesítésben készül az édes változat, a sós pedig többnyire sajtos, pirospaprikás ízesítést kap. Mi most egy különleges pisztáciás csigát készítünk fehér csokis öntettel, aminek nagyon nehéz ellenállni.

A pisztáciás csiga pontos receptjét itt találod, készítsd el egy unalmas hétköznap, vagy akár karácsonykor: az ünnepi asztalon is jól mutat majd!

Hozzávalók :

  • 20 dkg hámozott pisztácia
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 mk. fahéj
  • 1 csomag leveles tészta
  • olaj a kenéshez
  • 1 db tojás
  • 12,5 dkg natúr krémsajt
  • 1 ek. pisztáciavaj
  • 1 ek. porcukor
  • 1 tábla fehér csokoládé

Elkészítése:

  1. A hámozott pisztáciából pár szemet félreteszünk a dekorhoz.
  2. Egy késes aprító segítségével apróra daráljuk a héj nélküli pisztácia többi részét. Hozzáadunk két evőkanál kristálycukrot és egy mokkáskanál fahéjat, jól elkeverjük.
  3. Kitekerjük az előre kinyújtott leveles tésztát, és vékonyan megkenjük növényi olajjal. Egyenletesen elosztjuk rajta a cukros-pisztáciás keveréket.
  4. A tésztát egy pizzavágóval hosszában nyolc egyenlő szélességű csíkra vágjuk. Két csíkból tekerünk egy csigát olyan módon, hogy az első csíkot lazán feltekerjük, majd a csigát a következő csíkhoz illesztjük, és folytatjuk a tekerést. A végét óvatosan az aljához nyomjuk. Ezt a további 2-2-2 tésztacsíkkal is megismételjük.
  5. A kész csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és felvert tojással lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük, azután hagyjuk kihűlni.
  6. A krémsajtot a pisztáciavajjal és egy evőkanál porcukorral elkeverjük. Habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a kihűlt csigákat. Célszerű olyan véget választani a habzsákra, ami hegyes, de nem túl vékony, hogy ne tömítse el a krém.
  7. Vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk a fehér csokoládét, és ízlés szerint bevonjuk vele a csigákat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek