hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olyan, mint az eredeti! Túrópótló totu házilag - pofonegyszerű paleo recept!

Hogy kinek a zseniális ötlete volt, hogy tojásfehérjéből készítsen túrópótlót, nem tudom, de az biztos, hogy sokan áldják érte. Itt egy kipróbált, pofonegyszerű recept - garantálom, hogy édes és sós túrós ételekben is tökéletesen helyettesíti a tej alapú változatot!

A túró gyerekkorunk óta, időről időre visszakerül az asztalra. Ez a savanyított tejtermék édesen és sósan is változatos arcát mutatja: gondoljunk csak a túrógombóc ra, a tejszínes túrótortá ra, a Rákóczi túrós ra, vagy a Túró Rudi ra - és a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Akinek az édes vonal nem jön be, annak a körözött , a snidlinges túrókrém, a túrós csusza, túrós pogácsa - és itt is csak a képzelet szab határt a variációknak.

Hogy kinek a zseniális ötlete volt, hogy tojás fehérjéből készítsen túrópótlót, nem tudom, de az biztos, hogy sokan áldják érte.

Először a házi készítés terjedt el, ezután már tojásfeldolgozó cégek is elkezdtek foglalkozni vele. A totu, azaz "tojás túró" éppen annyi féle módon variálható, mint a tejből készült társa, ezért a hagyományos konyha minden túrós étele elkészíthető vele.

Házilag is gyorsan és könnyen összedobható. Én az alábbiak szerint szoktam elkészíteni az alapot, aztán a végén még finomítok rajta, annak megfelelően, hogy mire fogom felhasználni.

TOTU, azaz tojás túró

Hozzávalók: 

1l víz
1 citrom leve
10 tojás fehérjéje
5-10 dkg zsiradék (kóksz-, sertés-, kacsa zsír - attól függően, hogy az adott ételhez melyik passzol)

Elkészítése:

A vizet a citromlével felforralom, majd beleöntöm a tojásfehérjéket. Amikor a citrom savassága és a forróság már teljesen kicsapta a fehérjét, azaz fehér, kissé kemény göbös az egész, finom szűrőbe, vagy gézbe teszem és átszűröm. 1 óra alatt kicsöpög belőle a víz, és kihűl. Megfogom, és amit még lehet, kifacsarok belőle. A tojások méretétől függ, hogy mennyi „túró” lesz belőle, nekem általában 25-30 dkg sikerül. Egy villával összetöröm, és mivel ez így nagyon száraz lesz, hozzákeverem a zsiradékot.

Ennyi! Már lehet is fantáziálni, hogy mi készüljön belőle! 

Házigazdánk további cikkeit és receptjeit itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss