Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Orsótészta póréhagymás szósszal

30 perc
egyszerű
olcsó
2 adag
Hozzávalók
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg durva szemű zsemlemorzsa
  • 2 szál póréhagyma (kb. 75 dkg)
  • 10 ág friss vagy 1,5 tk szárított kakukkfű
  • 15 dkg félkemény sajt (pl. trappista, óvári, edami)
  • 20 dkg spiráltészta (fusilli)
  • bors
  • 1 dl fehérbor
  • 1,5 dl habtejszín
  • szerecsendió

Elkészítés

  1. Serpenyőben felolvasztunk 2 dkg vajat, és kevergetve aranybarnára pirítjuk rajta a morzsát. A megtisztított és megmosott póréhagymát kb. 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. A leöblített friss kakukkfű levélkéit finomra vágjuk, a sajtot durvára reszeljük.
  2. A serpenyőt a morzsa kiszedése után kitöröljük, és felolvasztjuk benne a maradék 3 dkg vajat. Rádobjuk a pórét és a kakukkfüvet, majd közepes tűzön dinszteljük kb. 5 percig. Fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát a csomagolásán olvasható leírás szerint kifőzzük.
  3. A pórét felöntjük a borral, és közepes tűzön, fedő nélkül kissé sűrűbbre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk, majd közepes tűzön, fedő nélkül besűrítjük kb. 3 perc alatt. Végül beleforgatjuk a sajt felét, és gyenge tűzön felolvasztjuk. A szószt megsózzuk, megborsozzuk, és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
  4. A leszűrt tésztát 1,5 dl főzővízzel együtt a sajtszószhoz adjuk. Jól összeforgatjuk, megszórjuk a maradék sajttal, és fedő alatt, gyenge tűzön hagyjuk szétolvadni 3-4 perc alatt. A vajas morzsával megszórva tálaljuk.

10 MENNYEI SAJTOS TÉSZTA, AMINEK NEM TUDSZ ELLENÁLLNI >>> 

GOMBAPAPRIKÁS ORSÓTÉSZTÁVAL >>> 

HA CSAK FÉL ÓRÁNK VAN: 15 VILLÁMGYORS TÉSZTA A HÉTKÖZNAPOKRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss