Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit tehetünk, hogy könnyebben vészeljük át az óraátállítást?

default user icon
MME
Idén október 29-ére, vasárnapra esik a téli időszámítás kezdetét jelentő óraátállítás. Éjjel 3 óráról 2 órára állítjuk át az órákat. Ez a változás sokak szervezetére hat negatívan, de tehetünk ellene, ha néhány alapvető útmutatást betartunk.

Az óraátállítás felborítja a szervezet belső órája és a külső óra közti, összehangolt ritmust. Ilyenkor az első napokban, hetekben fáradtságot, hangulatváltozást (általában lehangoltságot, ingerültséget), sőt, akár álmatlanságot is tapasztalhatunk. Hogy ezeket a kellemetlenségeket elkerüljük, csak néhány apróságra kell odafigyelnünk.

Mivel könnyíthetjük meg az átállást?

Bár a szakértők szerint a nyári időszámításra való átállás jobban megviseli az embereket, az őszi óraátállítás előtt is hasznos néhány tanácsot megfogadni, hogy megkönnyítsük a szervezetünk számára az átállást. Az alábbi tippek segíthetnek:

  • Lefekvés előtt 6-8 órával már ne fogyasszunk kávét, fekete vagy zöld teát, vagy bármilyen élénkítő italt.
  • Könnyen emészthető ételeket válasszunk vacsorára.
  • Ha nem vagyunk fáradtak az esti órákban, menjünk el sétálni, kocogni, vagy végezzünk jógagyakorlatokat otthon.
  • Egy forró fürdő vagy gyógytea (pl. a citromfű) segíthet leküzdeni a lehangoltságot.
  • Lefekvés előtt kerüljünk mindenféle képernyő előtti tevékenységet, helyette olvassunk könyvből, vagy végezzünk relaxációs gyakorlatokat.

Az óraátállítás főleg az időseket, a gyermekeket és a betegséggel élőket viseli meg, de bárki tapasztalhat negatív tüneteket. A fenti tippek nem csak az átálláskor, hosszú távon is hasznosak lehetnek a kiegyensúlyozott mindennapok kialakításához.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss