Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket a recepteket ne hagyd ki a vegetáriánus világnapon!

default user icon
MME
Október 1-je a vegetarianizmus világnapja, mi pedig mutatunk 3 különleges receptet, ami bebizonyítja, hogy hús nélkül is lehet jókat enni. Ha egy ideje már fontolgatod a húsmentességet, mindenképp próbáld ki őket!

Az egészség megőrzése és a fenntarthatóság jegyében egyre többen döntenek úgy, hogy kevesebb húst fogyasztanak, vagy akár teljesen el is hagyják az állati eredetű élelmiszereket az étrendjükből. Az október 1-jei vegetáriánus világnap neked is remek alkalom lehet, ha szeretnél áttérni (részben vagy egészben) a növényi alapú étkezésre.

Vegetáriánus étrend – amit érdemes tudni róla

Napjainkban egyre többen váltanak teljes értékű növényi étrendre, vagy hagyják el részben az állati eredetű táplálékokat. Általában a hús az, amiről a legkönnyebb lemondani, és akik így tesznek, ők vegetáriánus étrendet követnek. De sokan például tojást és tejtermékeket sem fogyasztanak, pontosabban semmilyen állati eredetű táplálékot nem vesznek magukhoz – ők vegánok. Függetlenül attól, hogy részben vagy egészben térünk át az állati eredetű élelmiszerektől mentes étrendre, számíthatunk pozitív változásokra:

  • Csökken a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásának kockázata, ugyanis a húsok, húskészítmények elhagyásával alacsonyabb lesz a telített zsírsav bevitele.
  • A húsmentes táplálkozással együtt jár a zöldségek, hüvelyesek és a teljes értékű gabonafélék megnövekedett fogyasztása, amivel arányosan nő az élelmirost-bevitel. Mindez az emésztőrendszerünk egészségét támogatja, valamint fenntartja a bélflóra egyensúlyát, ezzel csökkenthető a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
  • Az ipari állattartásnak óriási az ökológiai lábnyoma – még ha csak az üvegházhatású gázok kibocsátását tekintjük is –, aminek növekedése visszaszorítható lenne, ha egyre kevesebb húst fogyasztanánk.

Ezeket az előnyöket már akkor is élvezhetjük, ha csak visszább veszünk a húsfogyasztásunkból, nem eszünk minden nap, csak mondjuk heti 2-3 alkalommal.  

Kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend

Mivel a vegetáriánus étrend tartalmaz olyan állati eredetű élelmiszereket, mint a tojás vagy a tej, a sajt stb., ezért nem kell tartanunk tápanyag- vagy vitaminhiányos állapot bekövetkeztétől. Ugyanakkor fontos, hogy az étkezéseinket változatos alapanyagokból állítsuk össze, a hús remek fehérjeforrás, amit így máshonnan kell pótolni. A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendnek fontos elemei a tejtermékek (sajt, joghurt, túró = fehérjeforrás), a hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó), a teljes értékű gabonák (teljes kiőrlésű kenyér, rizs, bulgur, tésztafélék), valamint a zöldségek. Ha mindezek változatosan kerülnek a tányérra, a hús nem is fog hiányozni.

Október 1. – a vegetáriánusok világnapja

A vegetáriánus világnap gondolata 1977-ben született meg, majd a Nemzetközi Vegetáriánus Unió (International Vegetarian Union, IVU) 1978-ban hagyta jóvá. Az október 1-jei dátum valójában pedig a „vegetáriánus hónap” első napja, ugyanis az egész őszi hónapban központi téma a húsmentesség. Sőt, a vegetáriánus világnap/hónap nemcsak a hús elhagyására hívja fel a figyelmet, hanem egészséges étkezési és életmódbeli szokások kialakítására buzdít. Ennek része például a káros szenvedélyek csökkentése (az alkoholfogyasztás minimalizálása, de akár a cukorbevitel visszaszorítása is cél lehet), valamint a rendszeres testmozgás is.

Ha eddig csak halogattad egy egészségtudatos életvitel kialakítását, akkor ez a nap remek kezdő időpont lehet az életmódváltáshoz, mi pedig szuper receptekkel segítünk, hogy hús nélkül is finom ételek kerüljenek az asztalra.

KAKUKKFÜVES GOMBAKRÉMLEVES PIRÍTOTT GOMBÁVAL>>>

KARFIOLSTEAK SAJTMÁRTÁSSAL, PÓRÉHAGYMÁS BULGURRAL>>> 

OLASZ RAKOTT PADLIZSÁN (PARMIGIANA DI MELANZANE)>>> 

 

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss