Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 perc alatt ezreket spórolhatsz: így készíts mogyoróvajat otthon!

default user icon
MME
Finom, gazdag egészséges zsírokban, vitaminokban, és tökéletesen illik például az almához, de kenhetjük pirítósra, kekszre is, süthetünk belőle süteményt. A mogyoróvaj sokak kedvence, és mivel nem szeretjük a sok hozzáadott cukrot, sót és egyéb ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket, jobban járunk, ha otthon készítjük el. Arról nem is beszélve, hogy jóval olcsóbb!

Elsőre nehéznek tűnhet a feladat, hogy otthon állítsuk elő ezt a finom csemegét, de valójában rendkívül egyszerű: nem kell hozzá más, csak jó minőségű mogyoró és egy konyhai robotgép.

ELKÉSZÍTÉS

  1. A hámozott földimogyorót 180 fokon 10 percig pirítsuk. (Ha pörkölt a mogyoró, akkor természetesen ugorjuk át ezt a lépést.)
  2. Tegyük át a mogyorót konyhai késes aprítóba vagy robotgépbe, majd indítsuk el a gépet. Rövid idő elteltével masszává alakul az egész. Előfordulhat, hogy a textúrája nem lesz egyből a kívánt selymességű. Állítsuk meg a gépet, keverjük át alaposan egy műanyag vagy fa keverőkanállal, majd folytassuk az őrlést.
  3. Amikor a massza már vajsűrűségű, krémes, készen is van. Ekkor jöhet az ízesítés: adhatunk hozzá csipetnyi sót, mézet, de mehet bele fahéj, mazsola vagy vanília is. Különleges lesz a magvajunk, ha mikróban felolvasztott csokit adunk hozzá.

BÁRMIBŐL KÉSZÜLHET

Nem csak mogyoróvajat készíthetünk otthon: a pisztácia, a dió vagy a mandula is jó választás, ha valami igazán extra, de egészséges csemegére vágyunk. Ezeket a finomságokat ugyan magvaj néven emlegetjük, de ez megtévesztő lehet: a magvajak nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt vagy tejterméket, ezért nem is vajak, hanem selymes állagú magkrémek. Az, hogy mennyi és milyen értékes tápanyagot tartalmaz egy magkrém, attól függ, hogy melyik magból készül, de az általánosságban elmondható, hogy egészséges zsírokban, fehérjékben és rostokban gazdagok, és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss