Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts isteni házi eperszörpöt!

Aki édesszájú, márpedig én az vagyok, rendszerint imádja a szörpöt. A szörp lehet intenzíven gyümölcsös, de a bolti változatok esetében szinte biztosan agyoncukrozott, agyonszínezett műanyag rémség. Azért aztán, főleg szezonban, szeretem magam készíteni a szörpjeimet, a gyerekek legnagyobb örömére. Tudom, hogy egy cukrozott szörp nem olyan egészséges, mint a sima víz, de a gyári szénsavas üdítőknél egész biztosan jobb!

Egyik ilyen kedvencem az eperszörp, ami szezonban a legfinomabb, de bevallom, csináltam már télen is, fagyasztott gyümölcsből, és működött úgy is! Miután ez a változat nem tartalmaz tartósítószert, éveket nem fog kibírni a kamra polcán, de hűtőszekrényben hosszú hetekig ellesz, méghozzá remekül.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett, illatos eper
  • 1 liter víz
  • 50 dkg cukor
  • 1 tk citromlé

Elkészítése:

  1. Mosd meg az epret, szedd le a csumáját, és az esetlegesen rohadt darabokat dobd ki.
  2. Vágj minden darabot négy részbe és tedd egy vastag fenekű lábasba.
  3. Add a gyümölcshöz a vizet és a citromlevet és óvatosan forrald fel.
  4. Forrald lassan, nagyjából 20-25 percig, és közben mindig szedd a tetejéről le a habot.
  5. Amikor a gyümölcs már elvesztette élénkpiros színét, végy egy szűrőt, és szűrd le a levét. Hagyd, hogy lecsöpögjön, de semmiképp ne nyomogasd a szűrőben, mert attól a szörp zavarossá válik!
  6. Dobd ki az epret, a levet pedig tedd vissza a lábasba. Add hozzá a cukrot és lassú tűzön forrald 5-10 percig, míg be nem sűrűsödik kissé.
  7. Ha még sűrűbb eperszirupra vágysz, amivel tejberizst vagy amerikai palacsintát lehet locsolgatni, főzd a szörpöt tovább.
  8. Öntsd a szirupot kifertőtlenített üvegekbe, hűtsd ki és felhasználásig tárold a hűtőszekrényben.


Ezek is érdekelhetnek

Friss