Egyik ilyen kedvencem az eperszörp, ami szezonban a legfinomabb, de bevallom, csináltam már télen is, fagyasztott gyümölcsből, és működött úgy is! Miután ez a változat nem tartalmaz tartósítószert, éveket nem fog kibírni a kamra polcán, de hűtőszekrényben hosszú hetekig ellesz, méghozzá remekül.
Hozzávalók:
- 1 kg érett, illatos eper
- 1 liter víz
- 50 dkg cukor
- 1 tk citromlé
Elkészítése:
- Mosd meg az epret, szedd le a csumáját, és az esetlegesen rohadt darabokat dobd ki.
- Vágj minden darabot négy részbe és tedd egy vastag fenekű lábasba.
- Add a gyümölcshöz a vizet és a citromlevet és óvatosan forrald fel.
- Forrald lassan, nagyjából 20-25 percig, és közben mindig szedd a tetejéről le a habot.
- Amikor a gyümölcs már elvesztette élénkpiros színét, végy egy szűrőt, és szűrd le a levét. Hagyd, hogy lecsöpögjön, de semmiképp ne nyomogasd a szűrőben, mert attól a szörp zavarossá válik!
- Dobd ki az epret, a levet pedig tedd vissza a lábasba. Add hozzá a cukrot és lassú tűzön forrald 5-10 percig, míg be nem sűrűsödik kissé.
- Ha még sűrűbb eperszirupra vágysz, amivel tejberizst vagy amerikai palacsintát lehet locsolgatni, főzd a szörpöt tovább.
- Öntsd a szirupot kifertőtlenített üvegekbe, hűtsd ki és felhasználásig tárold a hűtőszekrényben.
- EPERDZSEM, EPERLEKVÁR, EPERSZÖRP - A 12 LEGJOBB RECEPT! - VÁLOGATÁS >>>
- Még több konyhai praktika és kipróbált, bomba jó recept Házisáfránytól >>>