Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vegán ételeket vizsgált a Nébih: több mint 600 ezer forintra bírságolt éttermeket

default user icon
MME
Napjainkban igen népszerűek a húsmentes vagy teljes mértékben növényi alapú élelmiszerek, ezért a vendéglátóhelyek kínálatában is egyre gyakrabban találhatunk ilyen jellegű ételeket. A Nébih tesztcsapata, a Szupermenta legújabb tesztjében házhoz szállított vegán készételekre fókuszált.

Megrendelték, megkóstolták, és molekuláikra szedték a laboratóriumban, majd helyszíni ellenőrzéseket is tartottak: házoz szállított vegán pizza, hamburger és sütemény került ezúttal a Szupermenta vizsgálóasztalára. A Nébih tesztcsapata öt vegán pizzát, öt vegán hamburgert és három vegán süteményt, ún. snickers-szeletet rendelt 13 különböző étteremből, majd – jó szokásuk szerint –, alaposan szemügyre vették azokat. (A 13 étteremből nyolc csak vegán ételeket készít, öt helyen pedig – a vegán mellett – állati eredetű összetevőket tartalmazó ételek is megtalálhatóak az étlapon.) Lássuk a részleteket és az eredményeket!


A szállítóbox Tisztasága - fél egészség!

A teszt során a szakemberek felmérő jelleggel megnézték a szállítóboxok tisztaságát. Hét box külső és belső felületéről vettek mintát, melyek laboratóriumi vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis egyik sem utalt szennyezettségre. 

A kiszállított ételek dobozáról vett tisztasági törletminták szintén nem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést, azonban egy ételben Koaguláz pozitív Staphylococcusokat, három esetben Bacillus cereust, míg négy mintában Coliformot találtak a laboratóriumi vizsgálatok folyamán. Az eredmények alapján a felügyelők 6 érintett vállalkozásnál helyszíni ellenőrzést tartottak. A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszer-higiéniai hiányosságok miatt. Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt. A négy eljárás során mintegy 675 000 forint értékben szabtak ki bírságot.

Tényleg Vegán-e a vegán?

Alapvető fogyasztói elvárás, hogy egy vegán étel ne tartalmazzon semmilyen állati eredetű összetevőt. Jogilag azonban a vegán jellegre egyelőre nincs egyértelmű és kötelező érvényű meghatározás. A tesztben részt vevő ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű fehérjét: a vizsgálatok tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, azok akár a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is szennyeződhettek. A vásárlói tájékoztatás azonban sosem lehet félrevezető, az allergénekről pedig – mint a tej és a tojás – kötelező még a megrendelés előtt informálni a vásárlót, még akkor is, ha az csak nyomokban fordulhat elő az ételben, a fogyasztó ugyanis csak így hozhat tudatos döntést. Ez egy esetben megtörtént, azonban ennek hiányában hat ételt forgalmazó élelmiszer-vállalkozással szemben hatósági eljárás indult, ami még folyamatban van.

A tesztben részt vevő vegán pizzákon és hamburgereken húsdetektálást is végeztek a szakemberek, így ellenőrizték, hogy tartalmaznak-e állati eredetű DNS-t - jó hír, hogy e tekintetben nem volt probléma.

EZ a legjobb vegán pizza, burger és sütemény!

A vegán készételek laboratóriumi ellenőrzése mellett sor került a kedveltségi vizsgálatra is. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták az ételeket. A teszt során a pizzák, hamburgerek és sütemények eredményeit külön összesítették, így három rangsor, valamint három dobogó született.

A pizzák rangsorát tekintve a dobogó legfelső fokára a „Napfényes Vegán Étterem – Vegán szénégető pizza” állhatott, második helyen a „Pizza Cosi Vegán Pizzéria – Vegán smokie pizza” végzett, míg harmadikként a „Don Pepe – Vegán nemsonkás pizza” zárt a Szupermenta rangsorában.

A hamburgereket illetően első helyezett lett az „Édeni Vegán – Vegán klasszikus hamburger”, a dobogó második fokára léphetett fel a „Ropogó – Szejtán burger”, míg a harmadik helyet az „Epoch Vegan Burger – Istvánfii burger” érdemelte ki.

A snickers süteményeket értékelve nem alakult ki teljes dobogó. A tesztben részt vevő három desszert közül az egyiket élelmiszer-biztonsági, a másikat pedig minőségi hiba miatt kizárták, így egyetlen vegán sütemény állhatott dobogóra: a „Zabrakadabra Oktogon – Vegán snickers szelet”.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek