hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne ess pánikba! Ezt tedd, ha kiderült, hogy laktózérzékeny vagy

default user icon
MME
A laktózintolerancia vagy laktózérzékenység nagyon gyakori, az élet folyamán bármikor kialakuló ételintolerancia, amit a lebontáshoz alapvetően szükséges enzim, a laktáz alacsony aktivitása okoz. Becslések szerint a világon meghaladja a 65%-ot a laktózintoleranciában szenvedők száma, vagyis nagyon sok ember küzd ezzel a mindennapok során.

A beteg akkor észleli ezt, amikor a felszívódási zavar tüneteket is okoz. A tünetek súlyossága szubjektív, és az elfogyasztott laktóz mennyiségétől, a bélnyálkahártyában lévő laktáz koncentrációjától, a bélflórától, a gyomor-bélrendszer motilitásától és bizony a tünetek észlelésének egyéni érzékenységétől függ. A laktóz (vagy tejcukor) egy olyan cukor, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ha ezt az emésztés során lebontjuk alkotórészeire, akkor fel tud szívódni.

A laktóz intoleranciára tünetei

A laktóz intolerancia tipikus tünetei a hasi fájdalom, a puffadás, a hasmenés (ritkábban székrekedés), a hányinger és a hányás. Általában körülbelül 1 órával a laktóz bevitele után kezdődnek. Ezen kívül más, tápcsatornán kívüli tüneteket is okozhat, mint például memóriaromlás, fejfájás, mozgásszervi fájdalmak, depresszió, szorongás.

Dr. Barta Zsolt belgyógyász, gasztroenterológus szerint – aki a gyogyzona.hu  szakértője és rendszeres szakírója – az elfogadott és ajánlott teszt, melyet általában laktóz-intoleranciára gyanús betegeknél alkalmaznak, a hidrogén (H2) kilégzési teszt, amely Magyarországon is elérhető.

A laktózintolerancia kezelése

Az elsődleges laktózintolerancia kezelése a táplálékkal bevitt laktóz mennyiségének korlátozásából és a gyógyszeres kezelésből (a hiányzó vagy relatíve kevés laktáz enzim pótlása) áll. A legtöbb laktóz-intoleranciában szenvedő ember napi 12–15 g laktózt képes elviselni. Sokfajta étel fogyasztható az egészséges, laktózmentes diéta részeként. Javasolt a laktózmentes tejtermékek fogyasztása, amelyek táplálkozási szempontból azonosak a tejtermékekkel. Fontos tudni, hogy a laktózmentesként kínált élelmiszerek is tartalmazhatnak laktózt, érdemes figyelmesnek lenni a vásárláskor.

Ezek is érdekelhetnek

Friss