Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagyi grízes-mézese

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 6 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál tejföl
  • A krémhez:
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 5 evőkanál búzadara
  • lekvár
  • tortabevonó
  • olaj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához valókat egy nagy tálba rakjuk és összegyúrjuk. Előmelegítjük a sütőt. A tésztát 4 részre osztjuk, lisztezzük a deszkát és nyújtjuk a tésztát, mielőtt betesszük sülni szurkáljuk meg a tésztát egy picit villával. Tepsi hátán négy lapot sütünk 180 fokon, pár perc alatt kész. Ne legyen barna, épp csak színe legyen.

A krémhez a tejet a búzadarával megfőzzük, jó sűrű tejbegrízt kapunk belőle. A vajat a porcukorral simára keverjük, és amikor a gríz kihűlt, összekeverjük őket.

A grízes krémet kétfelé osztjuk, a legalsó lapra a felét rákenjük, erre jön a következő lap, erre csak lekvárt kenünk (bármilyen jó, barack, eper, áfonya), majd a következő lap, erre a krém második fele, majd befedjük a negyedik lappal.

A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, fél deci olajat keverünk bele, mert ettől szép fényes lesz, és ha hűtőbe tesszük a sütit, akkor sem lesz matt és foltos a teteje. Ráöntjük a sütemény tetejére, elsimítjuk, pár percet várunk, majd mikor már kezd keményedni a csoki, késsel megjelöljük a szeleteket (bekockázzuk, de kizárólag csak a csokit, ahogy a fotón is látható), így elkerülhetjük azt, hogy amikor felvágjuk, csúnya, töredezett legyen a teteje. Pár óra múlva lehet szeletelni, nagyon megpuhul.

Ezek is érdekelhetnek

Friss