Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így űzd el a levéltetveket - filléres módszer, és nagyon hatékony!

default user icon
MME
Aki kertészkedik, tudja, hogy milyen bosszantó, sőt fájdalmas dolog, amikor a hónapokon, éveken át gondozott, szeretgetett növényünk szinte egyik napról a másikra tönkremegy. Ha a barnuló, száradó levelek, és a bimbójukban elhulló virágok mellett apró fekete vagy fehér pötyöket is látsz a növényen bárhol, akkor bizony levéltetvekkel van dolgod. Máris mondjuk, milyen pofonegyszerű házi praktikával szabadulhatsz meg tőlük!

A levéltetvek egészen apró, társas élősködő rovarok, hazánkban több mint 70 fajtájuk ismert. A levéltetvek a növény nedveivel táplálkoznak, nagy mennyiségű jelenlétüket könnyű észrevenni, ugyanis azok a levelek, hajtások, amiket megtámadnak, eldeformálódnak, elszíneződnek, akár el is halnak, vagy lehullanak. Ám a levéltetvek megjelenése más gondokat is magával hoz: ahogy a fertőzés egyik növényről a másikra terjed, a kis élősködők úgy viszik magukkal a növényvírusokat, bakteriális fertőzéseket, sőt, az általuk kiválasztott mézharmatban penészgombák is megtelepedhetnek. Így hát talán mondanunk sem kell, de amint felfigyelünk a levéltetvek jelenlétére, késlekedés nélkül cselekednünk kell!

 

Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy nagyobb fej vöröshagymára  - de a lila, a póré és az új is megfelel - vágódeszkára, éles késre.

A hagymát megpucoljuk, és felkockázzuk úgy, mint ha pörköltöt készítenénk. A fertőzött növényről eltávolítjuk az elhalt részeket, majd miután egy alapos zuhannyal eltávolítottuk a a kórokozók nagy részét, a földjét beterítjük az aprított hagymával, és várunk. Nagy valószínűséggel egy-két nap alatt azok a tetvek is eltűnnek, amelyek a vízsugarat megúszták, mivel ha valamit gyűlölnek, az a hagymafélék brutálerős illata. 

 Ha pedig valaki szeretné jobban megerősíteni a védelmi vonalat, annak ajánljuk ezt a házilag is bekeverhető, 5 hozzávalós csodaszert!

Ezekre lesz szükség a csodatévő permetszerhez:

  • 4 bögre víz
  • 2 tk. mosószappan (olyat válassz, ami nem fertőtlenítő hatású!)
  • 10 csepp rozmaring-illóolaj (elhagyható)
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítése:

Egy lábasba öntjük a vizet, felmelegítjük, majd hagyjuk hűlni néhány percig. Beletesszük a mosószappant, és alaposan elkeverjük, hogy feloldódjon. Ezután hozzáadjuk az illóolajat (akár el is hagyhatjuk, de jó tudni, hogy természetes rovarriasztó hatással bír, így mi javasoljuk, hogy tegyünk a készítménybe!). Végül hozzáöntjük a tejet, beleszórjuk a sütőport, és alaposan összekeverjük az egészet.

Használata:

Töltsük át az elkészült permetet egy szórófejes flakonba, és alaposan rázzuk fel. Spricceljük a levéltetvek által megtámadott növényekre, különös tekintettel a leginkább érintett területekre. A lárvákra és a felnőtt egyedekre egyaránt fújjunk a szerből. Hetente egyszer vagy szükség esetén ismételjük meg a kezelést.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek