Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így maradnak életben a balkonnövények, ha elutaztál, és nincs, aki locsoljon!

default user icon
MME
A hivatalos nyári szezon elkezdődött, egyre többen indulnak hosszabb-rövidebb vakációra – így fordulhat elő az a helyzet, hogy egyetlen kedves szomszédot vagy a környéken élő családtagot sem tudunk megkérni arra, hogy távollétünkben locsolja a virágainkat. Ilyenkor két eset lehetséges: vagy az összes balkonládát és cserepet visszük magunkkal az útra, vagy valahogy megpróbáljuk az öntözővíz beosztására kényszeríteni a növényeinket. Mi most ez utóbbira hoztunk egy pár kipróbált tippet!

Viráglocsolás - Ha csak pár napra utazunk el

Ha megoldható, helyezzük a növényeinket sötétebb vagy árnyékosabb helyre. Jó helyen lehetnek a lakásban vagy a hűvös, kevésbé napos lépcsőházban is – így ugyanis kevesebbet párologtatnak, ezért a megszokottnál kevesebb vizet igényelnek.

A párologtatás lassítására jó megoldás lehet még az is,  ha a földfelszínt agyaggranulátummal vagy kaviccsal  fedjük le. Az előbbivel érdemes átültetéskor is kalkulálni: a cserép aljára, alsó rétegként helyezve magába szívja, megköti a vizet, majd a gyökerek elszívják belőle a nedvességet, amikor szükséges.

 

A vízigényes növények napokig jól érzik magukat a fürdőkában vagy a zuhanytálcában, 1-2 centi magas vízben. Vigyázat: azok a növények, amelyek nem bírják a pangó vizet, erre a tárolásra nem alkalmasak!

Ha egy hétIG is távol leszünk - Így készítsünk házi öntözőautomatát!

Házilag is készíthetünk öntözőautomatát, ami gondoskodik a folyadék-utánpótlásról! A balkonláda.hu oldalról hoztunk mindjárt két zseniális DIY-megoldást is!

1. Üveg + kupak

Hasonlóan jó megoldás a vízzel megtöltött nagyobb műanyag palack vagy akár borosüveg. A PET-palackra lazán csavarjuk rá a kupakot, majd fejjel lefelé szúrjuk a növény mellé. A kupak mellett kiszivárgó víz pont elegendő nedvességgel látja el a talajt! A palack aljára fúrjunk 2-3 lyukat, hogy a levegő ki-be tudjon áramolni. Vízigényes növények köré több palackot is elhelyezhetünk.

 

2. Fonál + palack + szívószál

Szükségünk lesz pár méter vastagabb pamutfonálra, egy nagyobb, kb. 2 literes palackra és egy hagyományos, egyenes szívószálra. A palackot megtöltjük vízzel, és a cserép/balkonláda mellé helyezzük. Belelógatjuk a fonál egyik végét, a másik végét a szívószálon átfűzzük, és mélyen a virágföldbe szúrjuk. A kis szerkezetünk segítségével a növény annyi vizet vesz fel, amennyire épp szüksége lesz.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss