Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áramszünet esetén ezt tedd a hűtőddel: így óvhatod meg az élelmiszereket

Habár egyre ritkábbak az áramellátási zavarok, sokszor még mindig előfordulhat, hogy egy heves vihar, vagy szerencsétlen fakidőlések miatt valahol elmegy az áram. Ilyenkor nemcsak sötétbe borulhat a lakás, de elmegy az internet, sőt leáll a hűtő és a fagyasztó is.

Szerencsére Magyarországon ritkák a katasztrófák, az olyan veszélyhelyzetek, mint amilyenek a tornádók vagy áradások által sújtott területeken sajnos gyakoriak. Ennek ellenére nem árt felkészülni egy-egy nehéz helyzetre, melyet könnyen előidézhet a szeszélyes, tomboló időjárás, mint amilyen lecsapott az országra a nyár végén. Az ilyen és ehhez hasonló szituációkra viszont nem elég csak konzervekkel és palackos vizekkel készülni.

Készítsük fel a hűtőt és a fagyasztót arra az esetre, ha elmenne az áram

Kövessük nyomon az időjárás-előrejelzést, és ha hatalmas vihart jósolnak a környékre, akkor jobb, ha felkészülünk egy esetleges áramszünetre.

A lakás legérzékenyebb pontja a hűtő és a fagyasztó, ugyanis ha hosszú ideig nincs áram, akkor a hűtést igénylő élelmiszerek könnyen romlásnak indulhatnak. A szakértők szerint 4 Celsius-fok fölött ideális a hőmérséklet ahhoz, hogy a baktériumok elszaporodjanak, és ilyenkor a már elkészített ételeket sem kíméli a szalmonella vagy az E. coli.

Mit tegyünk, ha tudjuk, hogy jön a vihar?

  • Helyezzük szorosan egymás mellé a dolgokat a hűtőben, a fagyasztóban, ez ugyanis lassítja azok felmelegedését, kiolvadását
  • Fagyasszunk le jégakkut, palackos ásványvizeket, majd áramszünet esetén tegyük azokat át a fagyóból a hűtőbe, az élelmiszerek mellé

Mit tegyünk, ha elment az áram?

Ha megtörtént a baj, fontos, hogy megmentsük az élelmiszereket. A modern hűtőszekrényeket szerencsére úgy tervezték, hogy áram nélkül akár négy órán át is képesek megtartani a hideget, a fagyasztók pedig akár két napig is megtartják a hideget. Vannak azonban egyéb praktikák, amelyekkel segíthetjük a berendezéseket áramszünet esetén.

  • Tartsuk zárva a hűtők és fagyasztók ajtaját
  • A nyers húsokat, halakat és a tejet dolgozzuk fel, süssünk vagy főzzünk, ezzel is növeljük az alapanyagok "élettartamát"
  • A már hűtőtt maradékot együk meg vagy dobjuk ki

Mi a teendő, ha visszajött az áram?

Ha csak rövid, pár perces áramszünet volt, akkor minden élelmiszer biztonsággal fogyasztható, ám ha órákban mérhető a kimaradás hossza, akkor felhasználás és fogyasztás előtt érdemes tüzetesen megvizsgálni mindent. Legyen szó sajtokról, felvágottakról, sonkáról, tejről vagy hűtött maradékokról, szagoljunk meg mindent. Ha bármi is nyálkás, megváltozott a színe, az állaga vagy az illata, ne fogyasszuk el! – olvasható a Huffington Post cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss