Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem mindegy, mit mivel eszel – ezek az ételkombinációk veszélyesek lehetnek!

default user icon
MME
Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit, mivel eszünk!

A legtrendibb szuperalapanyag jótékony hatását is hazavágjuk, ha nem megfelelő ételcsoportokkal kombináljuk. Ez nem csak az emésztésünknek árthat, de még az is megeshet, hogy a szervezetünk nem jut elegendő tápanyaghoz.


Gyümölcs +főétel

A gyümölcsfélékről köztudott, hogy érdemes minden nap fogyasztanunk, főként a bogyós fajtákat, amelyek telis-tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és magas a rosttartalmuk. Szakértők mégis azt tanácsolják, hogy a főételeinket – például húsokat, sajtféléket – ne kombináljuk gyümölcsökkel, mivel azoknak magas az egyszerű cukortartalmuk, emiatt gyorsan erjednek, emésztődnek, ellentétben az elfogyasztott fehérjékkel, amelyekkel együttesen a gyomorba kerülve komoly zűrzavart, emésztési gondokat idézhetnek elő. Ugyanez okból, közvetlenül ebéd vagy vacsora után sem javasolt gyümölccsel enyhíteni az édesség utáni vágyunkat.

Folyadék + meleg étel

Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról. Azonban arról már kevesebbszer esik szó, hogy főétkezés közben nem tanácsos inni. Gyümölcslevet már csak a korábban említett okból sem, de bizony még a víz kortyolgatása sem jó étkezés közben. A folyadék ugyanis felhígítja a gyomorsavat, ez pedig jelentősen megnehezíti a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztését. A legjobb, ha evés előtt fél órával iszunk, ez kicsit el is telíti a gyomrot, így elkerülhetjük a túlevést, és az emésztésünket sem zavarjuk meg vele. Ebéd vagy vacsora után is várjunk 20-30 percet, mielőtt meginnánk egy pohár vizet.

Sajt + hús

Fantasztikus recepteket találunk a hús és a sajt kombinációjára, mégis – ha lehet –, akkor csak ritkán készítsünk ilyeneket. Hogy miért? Mert külön-külön mindkettőre nagy szüksége van a szervezetünknek, viszont mindkettőnek magas a fehérjetartalma, és amikor együtt érkeznek a gyomorba, akkor az emésztőrendszerünket komoly kihívás elé állítjuk, aminek a közérzetünk issza meg a levét. Túlzott teltségérzet, puffadás, émelygés jelentkezhet.

 

sajt+hús+tészta

A paradicsomos tésztával nincs semmi baj, főleg, ha megbolondítjuk fokhagymával és friss bazsalikommal. A hibát akkor követjük el, amikor felturbózzuk valami húsfélével, majd rászórunk egy jó nagy adag sajtot. A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszernek, emiatt egészen biztos, hogy bár az íze biztos fantasztikus lesz, a közérzetünk már kevésbé lesz kielégítő. Ugyanez igaz a hüvelyesek és a sajt kombinációjára. Attól egészen biztos, hogy puffadni fogunk és beindul a gázképződés. A hüvelyeseket sajt helyett inkább babérlevéllel, fűszerekkel kombináljuk, amelyek elősegítik az emésztést és csökkentik a puffadást.

Szalonna + tojás

A szalonnával és a tojással nincs semmi baj, annak ellenére, hogy korábban mindkettőt hatalmas ellenségnek állították be a köztudatban. Mára azonban kiderült, hogy a tojás nem emeli meg a koleszterinszintet, viszont tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével, mint ahogy a szalonnában lévő zsírra is nagy szüksége van a szervezetünknek, például azért, hogy a zsírban oldódó vitaminok – D, E, K és A – fel tudjanak szívódni. Ám a tojás és a szalonna együtt nagyon megterhelik a szervezetünk emésztőrendszerét, ezért ahelyett, hogy energiát adnának nekünk a napi teendőkhöz, inkább elnehezülünk, bágyadtak, levertek leszünk és legszívesebben csak a kanapén lustálkodnánk egész nap. Ezért a legjobb, ha választunk: tojás vagy szalonna.

Ezek is érdekelhetnek

Friss